444

Villa Yambol Kabile Cabernet Sauvignon Reserve 2016

Регион
Източна Тракия
Сорт
каберне совиньон 100%
Награди

Технологичният екип на Вила Ямбол е създал едно зряло и благородно вино с потенциал за отлежаване. Лозята са разположени върху северните склонове на Странджа и Сакар планина, в местността Целината до град Болярово. Масивът, от който е направено виното е с площ от 25 ха. Лозята са засадени през 2006 г, а са в плододаване от 2010 г. Почвите са канелено-горски и излужен чернозем с мощен профил за отглеждане на лозя. Високото съдържание на усвоимо желязо, обменен калций и магнезий създава благоприятни условия за отглеждане на грозде с изключителни характеристики и допринася за интензивното обагряне. Зимата е мека, лятото – сухо и горещо, а есента и пролетта са продължителни и хладни. 

Обикновено гроздоберът стартира в края на месец септември и продължава около един месец. Гроздето се бере ръчно. На сортираща лента се отстраняват листа и повредени зърна (ако има такива), гроздето се ронка, смила и постъпва в малки ферментатори от 6 м3. Следва засяване с чиста култура дрожди и протичане на бурна алкохолна ферментация за около 4-6 дни, после тиха ферментация и накрая малолактична ферментация. Виното старее между 9 и 12 месеца във френски дъбови бъчви от 225 л, като около 25% от бъчвите са нови. Отлежава в бутилка около 2 години преди реализация на пазара.


От екипа на винарната разказват:
Сортът каберне совиньон е доказал открай време високия си потенциал в нашия винарски регион и дава качествени червени и розе вина. Като млади те показват отлична сортова изразност с плодови аромати на касис, тъмни горски плодове и черна череша. Богатството на багрилна материя, структура и чудесният баланс на киселините дават тази необходима мощ за специфичния стил на вината резерва. Този стил пристрастява винарите, защото процесът на създаване е дълъг и наситен със субективни решения, които водят до уникалност на виното. Най-значими фактори са: формировка на лозята, дата на бране, винификация, избор на бъчви, период на съзряване и стареене. 

Марката ни Kabile е кръстена на древния тракийски град Кабиле, който се намира само на няколко километра от избата. Вярваме, че дълбоките традиции на нашия регион във винарството още от времето на траките и здравата връзка с корените са фактори, с които всеки винар трябва да се съобразява и гордее и днес това уважение ни помага да правим висококачествени и най-вече вкусни вина.

Алкохол
13%
Произведени бутилки
6700
Цена
18