444

Black Sea Gold Special Limited Edition Cuvée 90th Anniversary n/v

Регион
Южно Черноморие
Сорт
каберне совиньон, мерло, каберне фран
Награди

Великолепното юбилейно вино е създадено от технолозите Донка Томова и Анелия Янкова. Интересно е с това, че съчетава индивидуалността на три сорта грозде от три различни реколти: каберне совиньон 2019, мерло от 2020 и каберне фран от реколта
2018 – в еднакво процентно съотношение. Гроздето е от собствени лозя на Черноморско злато.

  • Каберне совиньон е от село Трояново, местност Пенчов кладенец; възраст на
    лозето – 18 години.
  • Мерло е село Разбойна, местност Чиникото; възраст на лозето – 18 години.
  • Каберне фран е от село Белодол, местност Кошарите; възраст на лозето – 8
    години.

Районът е част от областта на Южното Черноморско крайбрежие и подобластта на Бургаската низина. Релефът е предимно равнинен и наклонът на релефните форми е слабо изразен, с преобладаваща посока на изток. Климатът е континентално-средиземноморски, с изразено черноморско влияние – мека и малоснежна зима, топло и сухо лято. Общата температурна сума за периода със средни дневни температури над 10 ºС (април–октомври ) е около 4000 ºC. Средно-дневната температура на най-топлия месец е 21,5÷23 ºC. Средната годишна сума на валежите е около 500 мм. Почвената покривка е представена от смолници, канелени
горски почви, делувиални и ливадни почви, почви с отлагания от гранити и варовити пясъчници, които придават на вината плодов аромат, плътен и хармоничен вкус и характерен минерален нюанс.

Гроздоберът е проведен през месеците септември и октомври в съответните години. Гроздето от трите сорта е брано в касетки и транспортирано с хладилна кола. Сортирно е ръчно на 2 броя вибрационни маси, след което е ронкано, смачкано е деликатно за леко разпукване на зърната и е винифицирано в иноксови съдове. Проведена е студена мацерация при температура 8÷10ºС, с продължителност 7 ÷10 дена за различните сортове. Алкохолната ферментация е продължила между 10 и 12 дни при 20÷25 ºС. Малолактичната ферментация е протекла в иноксови съдове.

Виното от всеки сорт грозде е отлежавало минимум 12 месеца в 500 литрови бъчви от френски дъб с леко и средно изпичане. След постигане на желаните органолептични характеристики и разкриване на характера на тероара, каберне совиньон 2019, мерло
2020 и каберне фран 2018 са купажирани в равно процентно съотношение – по три броя 500 литрови бъчви от всеки сорт.
Виното е отлежавало в бутилка 15 месеца.

Създадохме това вино, за да отпразнуваме 90-годишниния юбилей на Черноморско злато. За тези 9 десетилетия мотото и културата ни на производство, „Нищо не е достатъчно добро“, не са се променили. Нашата философия е винаги да се стремим към перфекционизъм и да създаваме вина, които носят характера на Поморие. За създаването на това уникално вино са подбрани най-добрите партиди от три различни реколти от сортовете каберне совиньон, мерло и каберне фран. Използвахме вина от 9 бъчви – точно колкото десетилетия празнувахме.

Виното е отлично балансирано, хармонично, с дълъг послевкус и с характерната за вината от района на Поморие минералност.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
5000
Цена
90