444

Old School Wines Златни ръце Димят 2022

Регион
Централна Дунавска равнина
Сорт
димят 100%
Награди

Великолепно вино – едновременно обемно и изразително, деликатно и свежо. Майсторска работа със сорта на талантливия енолог Димитър Димов. Малка част от гроздето е от собствени лозя в село Ялово, местност Големия припек. По-голямата част е от региона на Каспичан и Нови пазар, област Шумен. Общото в двата тероара е, че почвите са лесивирани, като и двете са образувани върху геоложки формирования от долна Креда. В Ялово почвите са сиви горски почви или обикновени лесивирани (Haplic Luvisoils) според класификацията на ФАО, докато в Каспичан са лесивирани и излужени карбонатни черноземи. Лозарският тероар на Нови пазар и Каспичан е един от най-хладните в Дунавската равнина, докато в Ялово е малко по-топъл през вегетацията, но пък с хладни нощи и повече валежи през май-юни-юли. За Ялово гроздоберът е през последната седмица на септември, а в Каспичан/Нови пазар на 10 октомври.

Процесът на обработка и винификация включва пресоване на цяло грозде за добиване на мъстта, бистрене и ферментация, като частично ферментацията е в бъчви. Виното е с протекла ЯМКФ, постигната чрез коинокулация. Цялото количество отлежава в дъбови бъчва – една 600 литрова от български дъб и една 225 литрова от френски дъб. Впоследствие цялото количество отлежава в дъбови бъчва – една 600 литрова от български дъб и една 225 литрова от френски дъб за около 6 месеца.

Митко Димов споделя подробности за технологичната концепция на това вино:
Фокусът е изразяване на сорта димят, който е късно зреещ и подходящ за т. нар cool-climate winemaking в тероарите на отглеждане на гроздето. Сортът димят има много висока естествена киселинност, като тя бива балансирана чрез малолактична ферментация. Малолактичната ферментация и отлежаването в дъб спомагат за развитие и обогатяване на вкуса и аромата на сорта, който е по-принцип по-неутрален. Този тип винификация на сорта е много традиционен за региона дори при домашното производство в миналото. Апогея си достига началото на 90-те години на ХХ век, когато австралийските консултанти използват димят отлежал/ферментирал в бъчви със и без ЯМКФ за корекция на киселините и нотка масленост на шардоне за английския пазар.

Алкохол
11,5%
Произведени бутилки
1000
Цена
25