444
9

Augeo Family Estate Organic Cabernet Sauvignon Reserve 2015

Регион
Долината на Струма
Сорт
каберне совиньон
Награди

‎‎От латински аугео означава да растеш, да се развиваш и да уважаваш. Augeo Family Estate Organic Cabernet Sauvignon Reserve 2015 е проява именно на тези  идеи. Този расов и натурален каберне совиньон от Долината на Струма е израз на уважение към земята и тероара, а освен това е чудесен пример за дълго ‎отлежавало вино с благородно развитие в аромата и достигнати вече стопени вкусове, изключително богати на ароматични ‎възприятия. По принцип виното отлежава минимум 12 месеца във френски 225 литрови дъбови бъчви, предимно първо зареждане. Но всички вина от реколта 2015 са имали нужда от по-дълго отлежаване ‎и фактът, че ги предлагат четири години след реколтата не е случаен. 

Виното е създадено от енолога Кирил Миладинов. Лозето в землището на с. Капатово е с 18-годишни насаждения, с южно изложение и ниски добиви – 1,3-1,4 кг/лоза‎, заради биологичния метод на отглеждане. Почвата е със средно песъчливо-глинест механичен състав със съдържание на физична глина (d < ‎‎0.01mm) 38 % (дълбочина на пробата 25-‎‎50 см). Реколта 2015 е била добра за региона. “Месец септември предложи динамично време, дори необичайни количества валежи, които направиха гроздобера едно продължително следене на прогнозата и избиране на най-добрия момент”, споделят от Аугео.

След ръчен гроздобер, охлаждане на цяло грозде и селекция преди и след ронкане, гроздето е преработено без смачкване зърната и без да се разчита на по-дълга ферментация и по-плътен вкус. Направена е кратка студена мацерация и последваща ферментация при температура 26-27 °С, последвана от постмацерация след алкохолната ферментация. За 100% от виното ябълчено-млечнокиселата ферментация е проведена в 225 литрови френски бъчви. Не е обработвано с бистрители. Елегантно, дълго и благородно вино, чиито вкус е амалгамиран по ‎цялата дължина и е допълван от редуващи се тонове на сушени сладки плодове, сухи треви и ‎тъмен шоколад.

Алкохол
14
Произведени бутилки
1887
Цена
29