От латински аугео означава да растеш, да се развиваш и да уважаваш. Augeo Family Estate Organic Cabernet Sauvignon Reserve 2015 е проява именно на тези идеи. Този расов и натурален каберне совиньон от Долината на Струма е израз на уважение към земята и тероара, а освен това е чудесен пример за дълго отлежавало вино с благородно развитие в аромата и достигнати вече стопени вкусове, изключително богати на ароматични възприятия. По принцип виното отлежава минимум 12 месеца във френски 225 литрови дъбови бъчви, предимно първо зареждане. Но всички вина от реколта 2015 са имали нужда от по-дълго отлежаване и фактът, че ги предлагат четири години след реколтата не е случаен.
Виното е създадено от енолога Кирил Миладинов. Лозето в землището на с. Капатово е с 18-годишни насаждения, с южно изложение и ниски добиви – 1,3-1,4 кг/лоза, заради биологичния метод на отглеждане. Почвата е със средно песъчливо-глинест механичен състав със съдържание на физична глина (d < 0.01mm) 38 % (дълбочина на пробата 25-50 см). Реколта 2015 е била добра за региона. “Месец септември предложи динамично време, дори необичайни количества валежи, които направиха гроздобера едно продължително следене на прогнозата и избиране на най-добрия момент”, споделят от Аугео.
След ръчен гроздобер, охлаждане на цяло грозде и селекция преди и след ронкане, гроздето е преработено без смачкване зърната и без да се разчита на по-дълга ферментация и по-плътен вкус. Направена е кратка студена мацерация и последваща ферментация при температура 26-27 °С, последвана от постмацерация след алкохолната ферментация. За 100% от виното ябълчено-млечнокиселата ферментация е проведена в 225 литрови френски бъчви. Не е обработвано с бистрители. Елегантно, дълго и благородно вино, чиито вкус е амалгамиран по цялата дължина и е допълван от редуващи се тонове на сушени сладки плодове, сухи треви и тъмен шоколад.