444

Правилата

DiVino TOP 50 на най-добрите български вина е създадена и се осъществява от екипа на DiVino. Всяка година от 2012 насам DiVino определя TOP 50 на българските вина, класация базирана на редовните дегустации на DiVino през годината.

Как определяме вината от TOP 50?

  1. Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба през последната година. В този списък могат да попаднат само вина с партида на производство над 1500 л (2000 бутилки по 0.75 л).
  2. От него всеки член на дегустационния екип посочва 50 вина, които са го впечатлили най-много през годината. Всеки от членовете на екипа може да посочи само по 1 (едно) вино от изба.
  3. Вината се класират според критерия брой посочвания на конкретно вино от членовете на екипа. За да може дадено вино да влезе в TOP 50 е необходимо да бъде посочено поне от 50% + 1 от члeновете на дегустационния екип. За 2020 екипът е от 7 човека, минимум посочвания – 4.
  4. Ако вината със 7, 6, 5 и 4 посочвания са повече от 50, се провежда гласуване сред тези с най-малко посочвания, за да се определи кои от тях ще допълнят 50-ицата.
  5. Ако вината със 7, 6, 5 и 4 посочвания са по-малко от 50, TOP 50 се допълва от следващите вина в списъка след съответната процедура по гласуване и при достигане на минимум 4 гласа.
  6. Всички вина от TOP 50 се дегустират от разширен дегустационен панел. Оценката от първоначалната дегустация не важи. На базата на оценките на разширения дегустационен панел, се определят вината от TOP 10. Вината от 11 до 50 се подреждат по азбучен ред.
  7. Вината от TOP 10 се дегустират отново от разширения дегустационен панел и се формира окончателното подреждане.

Отделна класация TOP 10 се прави на най-високо оценените през годината български вина в лимитирани серии – онези, от които са произведени до 2000 бутилки. Формира се и селекция за категорията Best Buy – вината, които са с най-добро съотношение между качество и цена за съответната година. Критерият за Best Buy e виното да е с минимум 90 точки и да струва до 20 лв. на дребно. Определят се и специални награди в няколко категории: най-добро червено вино, най-добро бяло вино, най-добро розе, най-добро пенливо, най-добро десертно вино, най-добро червено и бяло вино от местен български сорт и специална награда за натурално вино на Българска винена академия.

stickers-all-TOP 50-2022

Членове на дегустационния екип на DiVino

Вили Гълъбова
Един от учредителите и основен лектор на Българска винена академия. Винен експерт с дългогодишен опит, международен винен консултант, Вили е първата българка обучавана в Лондонския Institute of Masters of Wine. Тя е международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, в Mundus Vini и в други престижни винени конкурси. Автор е на книгата Виното е за всички.

Ефросия Благоева
Винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.

Юлия Костадинова
Дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени и високоалкохолни конкурси, сред които Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers.

Яна Петкова
Възпитаник на Австрийската винена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и специалист по винен маркетинг, блогър и ресторантьор. Яна е винен съдия в престижния конкурс International Wine Challenge, а е част и от други дегустационни панели в България и чужбина. Автор е на книгата А, б, вино.

Ясен Бориславов
Доцент и доктор по история на българската журналистика, преподавател в Нов български университет и автор на книгата „Виното. Българска енциклопедия“. Човек със сериозно журналистическо перо и енциклопедични знания за света на виното. Винен дегустатор с дългогодишен опит, международен съдия в Mundus Vini и други винени конкурси от световна величина. 

Ясен Захариев
Винен журналист, доцент по философия в Нов български университет, където води курсове, посветени на културата и географията на виното, естетиката и философията на вкуса. Работил е като винар в САЩ и Южна Австралия. Има над 20-годишен опит в дегустациите на вино и множество академични и популярни публикации по темата.

Емил Коралов
Основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Съосновател на Българска асоциация на винените професионалисти. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината.

Разширен панел за финалните дегустации на DiVino TOP 50 за 2021

Благой Кузмански
С дългогодишен опит като сомелиер в САЩ и Лондон, което включва ресторанти със звезди Мишлен. Един от най-ценните му опити като професионалист е работата като сомелиер в 67 Pall Mall – престижен частен клуб за винолюбители в Лондон. До съвсем скоро главен баер за Сийуайнс, Благой е завършил WSET Diploma, като в момента се подготвя за изпита Master Sommelier. Също така успешно е преминал програми като Sherry Ambassador с Consejo Regulador de la DO Jerez и ITA (Italian Wine Ambassador) с Ян д’Агата.  

Димитър Николов
Един от основателите на онлайн магазина Apollowine.com. Експерт във виното с дългогодишен опит в търговията на вино, международен винен съдия на световните награди на Decanter, Лондон, Mundus Vini в Германия, както и на Балканския винен конкурс, притежава WSET сертификат трето ниво. Той е съосновател и лектор в Българската академия за вино и спиртни напитки, където преподава WSET курсове за първо и второ ниво. Съосновател на винения проект Wine Hippies.  

Красимира Кодукова
Виненото си образование получава в Университета по хранителни технологии в Пловдив, а лозарското – в Аграрен университет Пловдив. Във винения бранш е от 2008 – две години работи като винар в българска изба, а през останалите е посветена на винения туризъм във винарната. Лицензиран екскурзовод, консултант по винен туризъм, организатор на винени събития, блогър, съсобственик на проекта Wine Tour Maker и платформа & туристическа агенция за винен туризъм Winetours.bg. Член на Българската асоциация на винените професионалисти и Асоциация на екскурзоводите в България. 

Марин Атанасов
Марин Атанасов е един от водещите български сомелиери с над 13-годишен опит. В професионалната си кариера е опознал много от различните винени професии: сомелиер, посланик на бранд, винен директор, експорт мениджър и лектор. Той искрено вярва в мисията Българско вино и търси нашата винена идентичност, особеностите и качествата, които ни правят различни и разпознаваеми във все по-широкия и разнообразен свят на виното. 

Николай Паунов
Дипломиран юрист, журналист и политолог. Създател на винения блог The Wine Inside (www.thewineinside.com). Дейността му – не само като винен автор и журналист, но и като основател на Винен клуб към блога и организатор на десетки представяния на българските изби, е насочена към подкрепа на българските винопроизводители и издигането на престижа на българското вино.

Как провеждаме редовните целогодишни дегустации

Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. Крайният резултат от тези дегустации е класацията DiVino Top 50. Дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите. Категории при оценките и системата на DiVino рейтинг може да видите на в Divino.bg

Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното. По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната температура и в най-добрата им форма. Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.

Оценката и характеристиката на дегустираните вина се публикуват в www.divino.bg