444

Правилата

DiVino TOP 50 на най-добрите български вина е създадена и се осъществява от екипа на DiVino. Всяка година от 2012 насам DiVino определя TOP 50 на българските вина, класация базирана на редовните дегустации на DiVino през годината. 

Как ще определим вината от TOP 50 за 2023 (системата е същата, каквато беше и за топ 50 за 2022)? 

Етап 1
Обективни критерии преди дегустацията.
1. Виното трябва да е произведено в количество от минимум 1000 бутилки (750 л).
2. Виното не трябва да е дегустирано и оценявано преди това в DiVino. (Ако получим вина за повторна дегустация, ги дегустираме, но не влизат в новата класацията.)
3. За нас няма значение дали при първоначалната дегустация виното тепърва ще е на пазара, дали вече е на пазара или е свършило. Важното е да бъде в завършен търговски вид, когато ни предоставите бутилка за дегустацията.
4. За да влезе в топ 50 виното трябва да е пуснато на пазара най-късно до 31.12.2023.
5. За класацията за 2023 няма да оценяваме вина от реколта 2023. Ако след 1 ноември получим такива вина, ще ги съхраним и опитаме след изтичане на кампанията DiVino.Top 50 2024.
4. Крайният срок, след който няма да приемаме вина за първоначалната селекция, е 19 януари 2024.
5. Крайният срок, след който няма да дегустираме вина за първоначалната селекция за топ 50 за 2023, е 29 януари 2024.

Етап 2
Дегустация от постоянния панел на DiVino

1. Постоянният дегустационен екип на DiVinо дегустира всички изпратени вина в периода април – януари. Оценяваме ги по 100-точковата система. 

Етап 3
Определяне на участниците в топ 50

1. Първият ни критерий е виното да е получило най-малко 87 точки.
2. Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба, които отговарят на критерия от етап 1 и от етап 3 т. 1. Ако дадена изба има по-малко от 3 вина с 87 т., само те влизат в първоначалния списък. Ако има ситуация, в която има 2 вина с 90 и 2 с 89 т, в първоначалния списък влизат и 4-те. В ситуация на 3 вина с 91 т. и 1 вино с 90, обаче влизат само трите с 91.
2. Всеки от членовете на постоянния дегустационен панел на DiVino посочва по 50 вина от списъка, само по 1 от изба.
3. В новия списък остава само най-предно класираното вино на съответната изба. Ако две или повече вина от дадена изба имат равен брой посочвания, те се подлагат на гласуване.
4. От този нов списък, включващ само по 1 вино от изба, се прави класиране по точки. Точките на виното на 50-то място, автоматично стават прагът на вината от топ 50. Вината под тези точки отпадат, вината над тези точки влизат в класацията, а всички вина, които имат точките от прага, се подлагат на допълнително гласуване от постоянния дегустационен панел, за да се определи кое вино да заеме място в класацията. Пример: виното на 47-о място е с 89 т. Вината от 48 до 53 са с 88 т., вината от 54 нататък са с 87 т. Това означава, че 6 вина ще се подложат на гласуване за 3 вакантни места.  


Етап 4
Дегустация на вината от топ 50 и определяне на топ 10

1. Всички вина от топ 50 се дегустират от разширен панел (вижте участниците за предишната класация долу) сляпо и анонимно – известни са сортът (ако е купаж с посочени сортове – двата водещи) и реколтата. Топ 10 се определя единствено и само от оценките в тази дегустация. Оценките от етап 2 нямат значение.
2. Първите 10 вина получават и оценки от 1 до 10 спрямо мястото си в класацията. За първо място 10 т., за десето място – 1 т.

Етап 5
Разпределение на местата в топ 10 и определяне на победителите

1. Всички 10 вина се дегустират абсолютно анонимно – сортът и реколтата не са известни. Подреждат се според оценките. За първо място се дават 10 точки, за десето – 1 точка.
2. Третата дегустация е също скрита и всеки член на панела определя личната си класация на 10-те вина. За първо място се дават 10 точки, за десето – 1.
3. Резултатите от етап 4 т. 2 и от етап 5 т. 1 и т. 2 се сумират и това определя окончателното подреждане. При равен брой точки първият критерий е оценката на виното от етап 4, след това от оценката от етап 5, т. 1, след това от етап 5, т. 2. При ново равенство в точките, което е практически почти невъзможно, спорещите вина се предегустират.
4. Наградите в отделните категории (може да ги видите тук) са за най-предно класираното вино от съответната категория. Логично, виното на 1-о място печели със сигурност още поне 2 награди – за най-добро вино от съответния тип (бяло, червено и т.н.) и от съответния регион.

Отделна класация TOP 10 се прави на най-високо оценените през годината български вина в лимитирани серии – онези, от които са произведени до 1000 бутилки. Формира се и селекция за категорията Best Buy – вината, които са с най-добро съотношение между качество и цена за съответната година. Критерият за Best Buy e виното да е с минимум 90 точки и да струва до 20 лв. на дребно. Определят се и специални награди в няколко категории: най-добро червено вино, най-добро бяло вино, най-добро розе, най-добро пенливо, най-добро десертно вино, най-добро червено и бяло вино от местен български сорт и специална награда за натурално вино на Българска винена академия.

stikers-all-top50-2023

Членове на постоянния дегустационен екип на DiVino

Вили Гълъбова
Един от учредителите и основен лектор на Българска винена академия. Винен експерт с дългогодишен опит, международен винен консултант, Вили е първата българка обучавана в Лондонския Institute of Masters of Wine. Тя е международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, в Mundus Vini и в други престижни винени конкурси. Автор е на книгата Виното е за всички.

Ефросия Благоева
Винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.

Юлия Костадинова
Дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени и високоалкохолни конкурси, сред които Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers.

Яна Петкова
Възпитаник на Австрийската винена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и специалист по винен маркетинг, блогър и ресторантьор. Яна е винен съдия в престижния конкурс International Wine Challenge, а е част и от други дегустационни панели в България и чужбина. Автор е на книгата А, б, вино.

Ясен Захариев
Винен журналист, доцент по философия в Нов български университет, където води курсове, посветени на културата и географията на виното, естетиката и философията на вкуса. Работил е като винар в САЩ и Южна Австралия. Има над 20-годишен опит в дегустациите на вино и множество академични и популярни публикации по темата.

Емил Коралов
Основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Съосновател на Българска асоциация на винените професионалисти. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината.

Разширен панел за финалните дегустации на DiVino TOP 50 за 2023

Благой Кузмански
С дългогодишен опит като сомелиер в САЩ и Лондон, което включва ресторанти със звезди Мишлен. Един от най-ценните му опити като професионалист е работата като сомелиер в 67 Pall Mall – престижен частен клуб за винолюбители в Лондон. До съвсем скоро главен баер за Сийуайнс, Благой е завършил WSET Diploma, като в момента се подготвя за изпита Master Sommelier. Също така успешно е преминал програми като Sherry Ambassador с Consejo Regulador de la DO Jerez и ITA (Italian Wine Ambassador) с Ян д’Агата.

Красимира Кодукова
Виненото си образование получава в Университета по хранителни технологии в Пловдив, а лозарското – в Аграрен университет Пловдив. Във винения бранш е от 2008 – две години работи като винар в българска изба, а през останалите е посветена на винения туризъм във винарната. Лицензиран екскурзовод, консултант по винен туризъм, организатор на винени събития, блогър, съсобственик на проекта Wine Tour Maker и платформа & туристическа агенция за винен туризъм Winetours.bg. Член на Българската асоциация на винените професионалисти и Асоциация на екскурзоводите в България.

Калин Кюшев
Виното става част от живота му преди 6-7 години и от тогава полага усилия да го изучи и разбере. Създава винения бар Tempus Vini заедно с съпругата си през 2016 година, където развиват идеята за качествено българско вино. С времето натрупва богат опит с вина от най-разнообразни райони и производители, а заедно с това расте и желанието му да опитва още и още вина, да научава повече за техния произход и стил на правене. Вносител е на френски, испански, италиански и гръцки вина, а има и собствен бранд. Доброто вино, според Калин, е съвкупност от много фактори. Когато те се съчетаят в една хармония, тогава имаме наистина специален продукт.

Катя Йончева
Има магистърска степен по икономика и по технология на виното. Притежава WSET (Wine and Spirit Education Trust) Diploma. Целият ù трудов път е свързан с виното, като започва в най-големия за времето си български винпром. Тя е един от първите вносители на вино в България и първият на вина от Южна Африка. Участва в международни винени изложения и майсторски класове. Член на жури на престижни винени конкурси.

Кристина Иванова
Възпитаник на НБУи London Wine and Spirits Education Trust. Има WSET Level 3 in Wine & Spirits. От 2009 работи в екипа на един от най-големите вносители и дистрибутори на вино у нас, Bibendum. Част е от дегустационния екип на Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection от 2015. От 2018 е маркетинг мениджър на CASAVINO с над 5 години опит в откриването на различните, непознати и по-интересни български вина в процеса на селектирането им за магазините CASAVINO.

Марин Атанасов
Един от водещите български сомелиери с над 14-годишен опит. В професионалната си кариера е опознал много от различните винени професии: сомелиер, посланик на бранд, винен директор, експорт мениджър и лектор. Той искрено вярва в мисията Българско вино и търси нашата винена идентичност, особеностите и качествата, които ни правят различни и разпознаваеми във все по-широкия и разнообразен свят на виното. Създател е на винения бар Wineground Bottle & Beans – истински вино оазис в сърцето на Варна.

Мария Чалиева
Заразява се с винения вирус преди повече от 20 години. Основател е на Fresh Cuts of Life – блог, в който споделя знанията си за виното, които постоянно надгражда. Отскоро e притежател на WSET 3 в най-престижната глобална програма на лондонския WSET (Wine and Spirit Education Trust). Мария силно вярва, че: · виното е за всеки · виното трябва да е забавно, релаксиращо и никога високомерно и снобско · най-хубавата част от виното е споделянето му. Затова с удоволствие споделя своите винени открития, а също и полезни хакове и трикове как да се ориентираме в безкрайния винен океан.

Иван Македонски
Иван Македонски е възпитаник на УХТ – Пловдив, правил е обучения в различни винарни в България и Европа (Испания, Италия, Германия и Гърция). Специализира лозарство и винарство в Испания. През последните 10 години води курсове на различна винена тематика в CASAVINO. Реализира майсторски класове и авторски проекти, свързани с виното и неговата култура. Преподавател е в програма Сомелиер към Нов български университет. 

Асен Цеков
Асен Цеков е създател и основна движеща сила на Vino Orenda, първия специализиран магазин само за българско вино от малки независими винарни, открит през 2012 г. в София. Убеден е, че в България се правят много качествени вина с модерни визии от ентусиазирани винари, желаещи да покажат ново лице на българското  винопроизводство. Създател и съорганизатор е на винените събития Софийски Квартален Tour de Зарезан и Wine Nat? Среща с натуралното вино. Член на Българската асоциация на винените професионалисти и асоцииран член на Българска асоциация на независимите лозаро-винари.

Как провеждаме редовните целогодишни дегустации

Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. Крайният резултат от тези дегустации е класацията DiVino Top 50. Дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите. Категории при оценките и системата на DiVino рейтинг може да видите на в Divino.bg

Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното. По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната температура и в най-добрата им форма. Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.

Оценката и характеристиката на дегустираните вина се публикуват в www.divino.bg