444

Правилата

DiVino TOP 50 на най-добрите български вина е създадена и се осъществява от екипа на DiVino. Всяка година от 2012 насам DiVino определя TOP 50 на българските вина, класация базирана на редовните дегустации на DiVino през годината. 

Как ще определим вината от TOP 50 за 2024? 

Етап 1
Обективни критерии преди дегустацията.
1. Виното трябва да е произведено в количество от минимум 1000 бутилки (750 л).
2. Виното не трябва да е дегустирано и оценявано преди това в DiVino. (Ако получим вина за повторна дегустация, ги дегустираме, получават повторна оценка, в някои случаи влизат в новото издание на DiVino.Guide, но не влизат в новата класацията.)
3. За нас няма значение дали при първоначалната дегустация виното тепърва ще е на пазара, дали вече е на пазара или е свършило. Важното е да бъде в завършен търговски вид, когато ни предоставите бутилка за дегустацията.
4. За да влезе в топ 50 виното трябва да е пуснато на пазара най-късно до 31.12.2024.
5. За класацията за 2024 няма да оценяваме вина от реколта 2024. Ако след 1 ноември получим такива вина, ще ги съхраним и опитаме след изтичане на кампанията DiVino.Top 50 2025.
4. Крайният срок, след който няма да приемаме вина за първоначалната селекция, е 28 януари 2025.
5. Крайният срок, след който няма да дегустираме вина за първоначалната селекция за топ 50 за 2024, е 20 февруари 2025.

Етап 2
Дегустация от постоянния панел на DiVino

1. Постоянният дегустационен екип на DiVinо дегустира всички изпратени вина в периода април – февруари. Оценяваме ги по 100-точковата система. 

Етап 3
Определяне на участниците в топ 50

1. Първият ни критерий е виното да е получило най-малко 87 точки.
2. Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба, които отговарят на критерия от етап 1 и от етап 3 т. 1. Ако дадена изба има по-малко от 3 вина с 87 т., само те влизат в първоначалния списък. Ако има ситуация, в която има 2 вина с 90 и 2 с 89 т, в първоначалния списък влизат и 4-те. В ситуация на 3 вина с 91 т. и 1 вино с 90, обаче влизат само трите с 91.
2. Всеки от членовете на постоянния дегустационен панел на DiVino посочва по 50 вина от списъка, само по 1 от изба.
3. В новия списък остава само най-предно класираното вино на съответната изба. Ако две или повече вина от дадена изба имат равен брой посочвания, те се подлагат на гласуване.
4. От този нов списък, включващ само по 1 вино от изба, се прави класиране по точки. Точките на виното на 50-то място, автоматично стават прагът на вината от топ 50. Вината под тези точки отпадат, вината над тези точки влизат в класацията, а всички вина, които имат точките от прага, се подлагат на допълнително гласуване от постоянния дегустационен панел, за да се определи кое вино да заеме място в класацията. Пример: виното на 47-о място е с 89 т. Вината от 48 до 53 са с 88 т., вината от 54 нататък са с 87 т. Това означава, че 6 вина ще се подложат на гласуване за 3 вакантни места.  


Етап 4
Дегустация на вината от топ 50 и определяне на топ 20

1. Всички вина от топ 50 се дегустират от разширен панел сляпо и анонимно – известни са сортът (ако е купаж с посочени сортове – двата водещи) и реколтата. Топ 20 се определя единствено и само от оценките в тази дегустация. Оценките от етап 2 нямат значение.
2. Първите 20 вина получават и оценки от 1 до 20 спрямо мястото си в класацията. За първо място 20 т., за двадесето място – 1 т.

Етап 5
Разпределение на местата в топ 10 и определяне на победителите

1. Всички 20 вина се дегустират абсолютно анонимно – сортът и реколтата не са известни. Подреждат се според оценките. За първо място се дават 20 точки, за двадесето – 1 точка.
2. Третата дегустация е също скрита и всеки член на панела определя личната си класация на 5-те вина най-добри сред 20те вина. За първо място се дават 5 точки, за пето – 1. Прави се общо класиране според получените точки и вината се подреждат, като първото място получава 20 точки, а двадесето – 1.
3. Резултатите от етап 4 т. 2 и от етап 5 т. 1 и т. 2 се сумират и това определя окончателното подреждане. При равен брой точки първият критерий е оценката на виното от етап 5 т. 2, след това от оценката от етап 5, т. 1, след това от етап 4. При ново равенство в точките, (ситуация възможна само на теория, практически невъзможна) спорещите вина се предегустират. Първите 10 вина определят топ 10.
4. Наградите в отделните категории (може да ги видите тук) са за най-предно класираното вино от съответната категория. Логично, виното на 1-о място печели със сигурност още поне 2 награди – за най-добро вино от съответния тип (бяло, червено и т.н.) и от съответния регион.
Забележка: Регионална награда може да получи само вино, създадено от лозя, отглеждани в същия винен регион, в който е винифицирано и отлежало.

Отделна класация TOP 10 се прави на най-високо оценените през годината български вина в лимитирани серии – онези, от които са произведени до 1000 бутилки. Формира се и селекция за категорията Best Buy – вината, които са с най-добро съотношение между качество и цена за съответната година. Критерият за Best Buy e виното да бъде класирано в TOP 50 и да струва до 24 лв. на дребно. Определят се и специални награди в няколко категории: най-добро червено вино, най-добро бяло вино, най-добро розе, най-добро пенливо, най-добро десертно вино, най-добро червено и бяло вино от местен български сорт и специална награда за натурално вино на Българска винена академия.

stickers-2024

Членове на постоянния дегустационен екип на DiVino

Вили Гълъбова

Вили Гълъбова е магистър по Международни икономически отношения. Занимава с вино от 1997 г.  Управлява своя консултантска компания от 2011 г., откогато е и член на екипа Дивино.  Нейният опит във виното се простира в сферата на международните продажби, маркетинг и бизнес развитие. Вили влага цялата си страст за обединяване на всички хора, обичащи и работещи с вино и е посветила голяма част от времето си пътувайки по света в изучаване, разбиране и разпространяване на винената култура. Член е на журито на престижни международни винени конкурси като Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles и др. Автор е на книгата „Виното е за всички“.

Ефросия Благоева

Винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.

Юлия Костадинова

Дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени и високоалкохолни конкурси, сред които Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers. От 2025 г. е посланик на Spirits Selection by CMB за България.

Яна Петкова, WSET Diploma

Утвърден винен дегустатор, автор и журналист. Притежава WSET Diploma. Член е на дегустационния екип на DiVino и е съдия на International Wine Challenge.
Автор е на книгата “A, Б, Вино”. Вносител на вина от Австрия, Испания, Португалия, Гърция. Яна е съосновател и основен автор на Vinoto.com – сайт за винена култура и онлайн магазин за вина за био, биодинамични и натурални вина. Създател и партньор е в Avinissima Wine and Food Consulting – компания за винен маркетинг, ПР и copy writing. Съосновател на miniMaximal – изложение за натурални вина, както и на Bottled Opinions – винен проект за занаятийски тероарни вина и също така на подкаста Life Unbottled. Яна е и съдружник и двигател на ресторантски и барови проекти: Grape Central, Mini Bar, SkaraBar.

 

Ясен Захариев

Винен журналист, доцент по философия в Нов български университет, където води курсове, посветени на културата и географията на виното, естетиката и философията на вкуса. Работил е като винар в САЩ и Южна Австралия. Има над 20-годишен опит в дегустациите на вино и множество академични и популярни публикации по темата.

Емил Коралов

Основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Съосновател на Българска асоциация на винените професионалисти. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината.

Разширен панел за финалните дегустации на DiVino TOP 50 за 2024

Димитър Николов

Митко Николов е утвърден професионалист, винен съдия за Decanter World Wine Awards (от 2010 г.) и Mundus Vini, лектор в WSAB – първия официално сертифициран филиал на WSET в България, както и създател на  Apollowine.com и Apollowine Academy.

Благой Кузмански

С дългогодишен опит като сомелиер в САЩ и Лондон, което включва ресторанти със звезди Мишлен. Един от най-ценните му опити като професионалист е работата като сомелиер в 67 Pall Mall – престижен частен клуб за винолюбители в Лондон. До скоро главен баер за Сийуайнс, Благой е завършил WSET Diploma, също така успешно е преминал програми като Sherry Ambassador с Consejo Regulador de la DO Jerez и ITA (Italian Wine Ambassador) с Ян д’Агата. Негов фокус е изпитът за Master Sommelier. Заедно с Никола Димитров и Севда Димитрова стои зад вино магазин и бар Cellar 52, подбира вината от цял свят, които компанията внася и представя в България. 

Красимира Ефтимова

Красимира Ефтимова е инженер по образование, завършила е Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив. Краси е с дългогодишен опит в организирането на винени събития, дегустации и обучения за вино. В екипът на Сийуайнс отговаря за селекцията на българските вина и внимателно подбира качествени и бутикови изби и нови открития.

Катя Йончева

Катя Йончева има магистърска степен по икономика и по технология на виното. Притежава WSET Diploma. Обучава се в Institute of Masters of Wine. Цялата ѝ професионална кариера е свързана с виното. Започва с маркетинг на вино през 1999 г. в най-голямата българска изба по това време. През 2003 г. тя е първият вносител на южноафрикански вина и e сред първите вносители на вино в България. През следващите 16 години внася вина на над 20 различни изби от цял свят.
От 2012 г. е един от създателите и съавтор на първия ежегоден двуезичен (английски и български) гайд за българско вино. Десетото издание KATA българското вино 2022 бе отличено с Gourmand Awards 2023 в категория винен гид.
Катя е съдия на различни конкурси за вино: Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini, International Wine Challenge, Balkan International Wine Competition, Vinistra Wine and Spirits Awards, Rose Wine Competition, Vinaria и др. Води обучения за винени професионалисти и ентусиасти.

Кристина Иванова

Възпитаник на НБУ и London Wine and Spirits Education Trust. Има WSET Level 3 in Wine & Spirits. От 2009 работи в екипа на един от най-големите вносители и дистрибутори на вино у нас, Bibendum. Част е от дегустационния екип на Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection от 2015. От 2018 е маркетинг мениджър на CASAVINO с над 5 години опит в откриването на различните, непознати и по-интересни български вина в процеса на селектирането им за магазините CASAVINO.

Марин Атанасов

Един от водещите български сомелиери с над 15-годишен опит. В професионалната си кариера е опознал много от различните винени професии: сомелиер, посланик на бранд, винен директор, експорт мениджър и лектор. Той искрено вярва в мисията Българско вино и търси нашата винена идентичност, особеностите и качествата, които ни правят различни и разпознаваеми във все по-широкия и разнообразен свят на виното. Създател е на винения бар Wineground Bottle & Beans – истински вино оазис в сърцето на Варна.

Иван Македонски

Иван Македонски е възпитаник на Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив. Провеждал е обучения в различни винарни в България и Европа – Испания, Италия, Германия и Гърция. Специализира лозарство и винарство в Испания.
През последните 11 години води курсове на различна винена тематика в CASAVINO. Подготвя и провежда майсторски класове и реализира авторски проекти, свързани с виното и неговата култура. Преподавател е в програма Сомелиер към Нов български университет.

Асен Цеков

Асен Цеков е създател и основна движеща сила на Vino Orenda, първия специализиран магазин само за българско вино от малки независими винарни, открит през 2012 г. в София. Убеден е, че в България се правят много качествени вина с модерни визии от ентусиазирани винари, желаещи да покажат ново лице на българското винопроизводство.
Създател и съорганизатор на винените събития Софийски Квартален Tour de Зарезан, провеждащи се от 2018 г. в различни винени места в центъра на столицата. Създател и съорганизатор на Wine Nat? Среща с натуралното вино – първото годишно събитие от 2023 г., посветено на български вина, сътворени с натурални практики и техните автори. Член е на Българската асоциация на винените професионалисти; асоцииран член на Българска асоциация на независимите лозаро-винари.

Как провеждаме редовните целогодишни дегустации

Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. Крайният резултат от тези дегустации е класацията DiVino Top 50. Дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите. Категории при оценките и системата на DiVino рейтинг може да видите на в Divino.bg

Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното. По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната температура и в най-добрата им форма. Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.

Оценката и характеристиката на дегустираните вина се публикуват в www.divino.bg