444

Правилата

DiVino TOP 50 на най-добрите български вина е създадена и се осъществява от екипа на DiVino. Всяка година от 2012 насам DiVino определя TOP 50 на българските вина, класация базирана на редовните дегустации на DiVino през годината.

Как определяме вината от TOP 50?

  1. Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба през последната година. В този списък могат да попаднат само вина с партида на производство над 750 л (1000 бутилки по 0.75 л) (до 2021 лимитът беше 1500 л).
  2. От него всеки член на дегустационния екип посочва 50 вина, които са го впечатлили най-много през годината. Всеки от членовете на екипа може да посочи само по 1 (едно) вино от изба.
  3. Вината се класират според критерия брой посочвания на конкретно вино от членовете на екипа. За да може дадено вино да влезе в TOP 50 е необходимо да бъде посочено поне от 50% от члeновете на дегустационния екип. За 2022 екипът е от 6 човека, минимум посочвания – 4.
  4. Ако вината със 6, 5 и 4 посочвания са повече от 50, се провежда гласуване сред тези с най-малко посочвания, за да се определи кои от тях ще допълнят 50-ицата.
  5. Ако вината с 6, 5 и 4 посочвания са по-малко от 50, TOP 50 се допълва от следващите вина в списъка след съответната процедура по гласуване и при достигане на минимум 4 гласа.
  6. Всички вина от TOP 50 се дегустират от разширен дегустационен панел. Оценката от първоначалната дегустация не важи. На базата на оценките на разширения дегустационен панел, се определят вината от TOP 10. Вината от 11 до 50 се подреждат по азбучен ред.
  7. Вината от TOP 10 се дегустират отново от разширения дегустационен панел и се формира окончателното подреждане.

Отделна класация TOP 10 се прави на най-високо оценените през годината български вина в лимитирани серии – онези, от които са произведени до 1000 бутилки. Формира се и селекция за категорията Best Buy – вината, които са с най-добро съотношение между качество и цена за съответната година. Критерият за Best Buy e виното да е с минимум 90 точки и да струва до 20 лв. на дребно. Определят се и специални награди в няколко категории: най-добро червено вино, най-добро бяло вино, най-добро розе, най-добро пенливо, най-добро десертно вино, най-добро червено и бяло вино от местен български сорт и специална награда за натурално вино на Българска винена академия.

stickers-top50-2022

Членове на постоянния дегустационен екип на DiVino

Вили Гълъбова
Един от учредителите и основен лектор на Българска винена академия. Винен експерт с дългогодишен опит, международен винен консултант, Вили е първата българка обучавана в Лондонския Institute of Masters of Wine. Тя е международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, в Mundus Vini и в други престижни винени конкурси. Автор е на книгата Виното е за всички.

Ефросия Благоева
Винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.

Юлия Костадинова
Дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени и високоалкохолни конкурси, сред които Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers.

Яна Петкова
Възпитаник на Австрийската винена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и специалист по винен маркетинг, блогър и ресторантьор. Яна е винен съдия в престижния конкурс International Wine Challenge, а е част и от други дегустационни панели в България и чужбина. Автор е на книгата А, б, вино.

Ясен Бориславов

 

(1964 – 2022)
Доцент и доктор по история на българската журналистика, преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски” и автор на книгата „Виното. Българска енциклопедия“. Човек със сериозно журналистическо перо и енциклопедични знания за света на виното. Винен дегустатор с дългогодишен опит, международен съдия в Mundus Vini и други винени конкурси от световна величина.

Ясен Захариев
Винен журналист, доцент по философия в Нов български университет, където води курсове, посветени на културата и географията на виното, естетиката и философията на вкуса. Работил е като винар в САЩ и Южна Австралия. Има над 20-годишен опит в дегустациите на вино и множество академични и популярни публикации по темата.

Емил Коралов
Основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Съосновател на Българска асоциация на винените професионалисти. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината.

Разширен панел за финалните дегустации на DiVino TOP 50 за 2022

Гергана Тодорова
Създател на първия онлайн пътеводител за винен туризъм в България – winetours.bg и съосновател на туристическа агенция. Завършва своето винено образование в WSET (Wine and Spirit Education Trust) в Лондон и от 2022 е притежател на Diploma level. Занимава се с винен маркетинг, пише статии за вино и организира винени събития и обучения.

Димитър Николов
Основател заедно със съпругата си на онлайн магазина Apollowine.com и на новия столичен винен бар, магазин и пространство за винени обучения със същото име. Винен експерт с дългогодишен опит в търговията на вино, международен винен съдия на световните награди на Decanter, Mundus Vini, както и на Балканския винен конкурс. Притежава WSET сертификат трето ниво. Той е съосновател и лектор в Българската академия за вино и спиртни напитки, където преподава WSET курсове за първо и второ ниво. Съосновател на собствен винен проект.

Калин Кюшев
Виното става част от живота му преди 6-7 години и от тогава полага усилия да го изучи и разбере. Създава винения бар Tempus Vini заедно с съпругата си през 2016 година, където развиват идеята за качествено българско вино. С времето натрупва богат опит с вина от най-разнообразни райони и производители, а заедно с това расте и желанието му да опитва още и още вина, да научава повече за техния произход и стил на правене. Вносител е на френски, испански, италиански и гръцки вина, а има и собствен бранд. Доброто вино, според Калин, е съвкупност от много фактори. Когато те се съчетаят в една хармония, тогава имаме наистина специален продукт.

Катя Йончева
Има магистърска степен по икономика и по технология на виното. Притежава WSET (Wine and Spirit Education Trust) Diploma. Целият ù трудов път е свързан с виното, като започва в най-големия за времето си български винпром. Тя е един от първите вносители на вино в България и първият на вина от Южна Африка. Участва в международни винени изложения и майсторски класове. Член на жури на престижни винени конкурси.

Кристина Иванова
Възпитаник на НБУи London Wine and Spirits Education Trust. Има WSET Level 3 in Wine & Spirits. От 2009 работи в екипа на един от най-големите вносители и дистрибутори на вино у нас, Bibendum. Част е от дегустационния екип на Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection от 2015. От 2018 е маркетинг мениджър на CASAVINO с над 5 години опит в откриването на различните, непознати и по-интересни български вина в процеса на селектирането им за магазините CASAVINO.

Марин Атанасов
Един от водещите български сомелиери с над 14-годишен опит. В професионалната си кариера е опознал много от различните винени професии: сомелиер, посланик на бранд, винен директор, експорт мениджър и лектор. Той искрено вярва в мисията Българско вино и търси нашата винена идентичност, особеностите и качествата, които ни правят различни и разпознаваеми във все по-широкия и разнообразен свят на виното. Създател е на винения бар Wineground Bottle & Beans – истински вино оазис в сърцето на Варна.

Мария Чалиева
Заразява се с винения вирус преди повече от 20 години. Основател е на Fresh Cuts of Life – блог, в който споделя знанията си за виното, които постоянно надгражда. Отскоро e притежател на WSET 3 в най-престижната глобална програма на лондонския WSET (Wine and Spirit Education Trust). Мария силно вярва, че: · виното е за всеки · виното трябва да е забавно, релаксиращо и никога високомерно и снобско · най-хубавата част от виното е споделянето му. Затова с удоволствие споделя своите винени открития, а също и полезни хакове и трикове как да се ориентираме в безкрайния винен океан.

Как провеждаме редовните целогодишни дегустации

Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. Крайният резултат от тези дегустации е класацията DiVino Top 50. Дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите. Категории при оценките и системата на DiVino рейтинг може да видите на в Divino.bg

Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното. По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната температура и в най-добрата им форма. Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.

Оценката и характеристиката на дегустираните вина се публикуват в www.divino.bg