444
4

Katarzyna Grand Cru 2013

Регион
Сакар
Сорт
каберне совиньон 70%, сира 30%
Награди

Изключително вино – наситено, плътно, дълбоко и запомнящо се. Седемгодишният гран крю на Катаржина, бленд от  70% каберне совиньон и 30% сира е в завидна кондиция и осигурява цяло преживяване! Плод на професионализма и таланта на братята Иван и Свилен Кисьови, енолози на винарната. 

Катаржина Естейт се намира в най-южната част на България, на 2 км от  с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи, в граничната зона между България и Гърция. Местността се нарича Бялата пръст, заради несравнимата си почва. В климатично отношение местността Бялата пръст принадлежи към континентално- средиземноморската климатична област, южнобългарската климатична подобласт със Средиземноморско влияние и Долномаришко – Долнотунджанския климатичен район. Регионът е характерен с мека зима, дъждовна пролет, сухо и горещо лято и топла есен – това предразполага за достигане на оптимална  зрялост на гроздето.

За това червено вино от най-висок клас на Katarzyna е подбрано грозде, което е много различно. Сортът каберне совиньон се намира в най-ниската точка на известния масив на избата, наречен Бялата пръст, сортът сира – в най-високата. Интересното е, че почвата и на двете места е една и съща – средно излужена канелено-горска. Гроздоберът за каберне совиньон е 7 октомври 2013, а за сира – на 2 октомври 2015.  

Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20 часа. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. За 100 % от партидата aлкохолната ферментация се провежда  във френски дъбови бъчви от по 400 л. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚ С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29 ˚ С от 7 – 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура  26-28˚ С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225 л. 100 % от купажа съзрява в дъбови бъчви за 18 месеца, 40% от които нови. Виното съзрява в бутилка поне 24 месеца.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
220
Цена
228