444
5

Maryan Chardonnay A-Teen 2017

Регион
Дунавска равнина
Сорт
шардоне
Награди

Единственото сухо бяло вино в почетната десетка на вината от лимитирани серии в DiVino TOP 50 за 2019! Това искрящо златисто-зеленикаво вино е едно красиво шардоне – плътно, с мека свежест и с приятна соленоватост в дългия финал. 

Виното е създадено от енолога на Марян Стефан Чоранов. Шардонето е от 20-годишно лозе в землището на новозагорското село Асеновец. Датата на гроздобера е 5 септември 2017. След смачкване на гроздето се извършва настойване на студено за 24 часа. Следва отточване на сока и внимателно пресоване на зрънцата в кошова преса. Сокът се притаява на студено за 24 часа и се отделя от грубите утайки. Ферментацията започва при температура 12 градуса и при действието на специално селектирани дрожди. Веднага след началото на бурната алкохолна ферментация виното постъпва в дъбови бъчви и там ферментира при редовен батонаж. Проведена е 100% малолактична ферментация. За това вино използвахме само български бъчви, като 40% от тях бяха нови, на първо зареждане.  В тях виното отлежава общо 18 месеца.  

Шардонето и дъбът взаимно се допълват и обогатяват в това вино. Годината 2017 е била много подходяща за създаването на това вино, заради отличните киселини и плодов аромат на гроздето. Бъчвите за него са специално избрани – от български дъб, сушен при естествени условия за 36 месеца и с ниска степен на изпичане. Резултатът е впечатляващ – запазена е свежестта и същевременно са добавени прекрасни маслено-препечени тонове.

Алкохол
13
Произведени бутилки
1300
Цена
36