444
1

Midalidare Estate Brut

Регион
Източна Тракия
Сорт
шардоне
Награди

В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът Midalidare Sparkling Wine. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете шардоне, пино ноар и пино мьоние. Парцелите, върху които са засадени лозята, се намират в местностите Присовете и Дабовец (сертифицирано за биопроизводство), край село Могилово, общ. Чирпан. Това, което прави микрорайонът и тероарът уникални е голямата температурна амплитуда. Почвената покривка е изключително разнородна, поради различния почвообразуващ скален субстрат в отделните зони на района. Разнообразието от канелени горски  и алувиални почви (в долните слоеве), варовици, песъчливи и глинести редове и разкошната червена глина на лозов масив Дабовец са допълнителна предпоставка за сортовото разнообразие в лозовото стопанство на Мидалидаре.

Шардонето за това вино е брано на ръка в края на август. В съзвучие с винарската философия на Мидалидаре се изгражда нова винарна, където под вещото ръководство на агрономите Франческо Фоголин и Иван Колаксъзов и енолозите Марко Зизиоли, Николай Катеров и Александър Алексиев се създава пенливата напитка.

Впечатляващото пенливо вино е произведено изцяло по традиционен метод, с алкохолна ферментация в стоманени съдове, вторична ферментация в бутилка, минимум 24 месеца (максимум 60 месеца) съзряване върху утайката и е направено с изключително внимание върху детайла.

Алкохол
12%
Произведени бутилки
3245
Цена
35