444
20

Orbelia Via Aristotelis Cabernet Franc 2017

Регион
Долината на Струма
Сорт
каберне фран
Награди

Идеята на този благороден каберне фран е да покаже потенциала на сорта при отглеждането в района на Долината на Струма. Изчакано е търпеливо гроздето да достигне технологичната си и фенолна зрялост. Еноложките Десислава Хитова и Надя Илиева се стараят да минимализират използването на енологични материали, а тези, които влагат, са биологично сертифицирани. Стремят се да правят честни, модерни и хармонични вина, като дават максимална възможност на плода да покаже потенциала си.

12-годишните лозя са в землището на петричкото село Долно Спанчево, почвите са канелено-горски със състав от 20-30% глина, слабо каменисти. Гроздоберът е проведен на 20 септември 2017, на ръка, в малки касетки до 10 кг.

Приложена е директна ферментация за 13 дни, следва постферметативна мацерация за 2 седмици при постоянен контрол на условията (температура, безкислородна среда, органолептична оценка). Пресоването е бавно, в кошова преса, за максимално микроокисление на фенолните съединения от твърдите частици. Пресовото вино отлежава отделно, но е част от купажа. Провежда се контролирана малолактична ферментация на самотока в неръждаем съд и след края й виното се вкарва в бъчви. Отлежава 12 месеца в дъбови бъчви, като 20% са нови 300 л френски, а другите са 225 л – второ и трето зареждане от френски и американски дъб. Бутилирано е на 1 март 2019 само с груба филтрация без допълнителни обработки.

Алкохол
14,06%
Произведени бутилки
2300
Цена
18