В света рядко се правят вина от 100% пти вердо, но ето едно доказателство, че сортът заслужава и самостоятелни изяви. Неочаквано и интересно, виното е с мека и плътна атака във вкуса, който е гладък, амалгамиран, с усещане за хармония по цялата дължина – пикантно вино с потенциал. Концепцията на едносортовите вина на Орбелус е да покажат потенциала на всеки сорт съобразно специфичните особеностите на тероара.
Виното е създадено от енолозите Кирил Миладинов и Николай Стоянов. Лозята на Орбелус с пти вердо са 10-годишни и се намират в местността Двете тумби, землището на с. Капатово, в Мелнишкия край, общ. Петрич. Лозето е с песъчливо-глинеста почва, южно изложение, надморска височина 210-220 м и добив 1,2-1,4 кг/лоза. Гроздето за това вино е брано ръчно на 8 октомври 2016. Следва селекция на гроздовите зърна след ронкане; ферментация в 500 л френски дъбови рото бъчви с ежедневно периодично въртене на бъчвите по няколко оборота. Отлежава 9-10 месеца във френски дъбови барици трето зареждане.