444
17

Rossidi Orange Gewurztraminer 2018

Регион
Източна Тракия
Сорт
гевюрцтраминер
Награди

Едно смело вино за консервативния български пазар с много специфичен характер, което с реколта 2017 стана #1 в DiVino TOP 50 за 2018. Еди Куриян, който заедно с енолога Петър Георгиев е негов идеолог и майстор, го нарича виното на 5-те НЕ: не добавят дрожди, не контролират температурата, не стабилизират, не филтрират, не добавят сулфити на никакъв етап от производството.

Оранжевото вино започва като експеримент през 2015 г. Създателите му не са планирали предварително как ще бъде реализирано то на българския пазар и дали си заслужава. С Петър винаги сме харесвали (или не-харесвали) това, което правим, произвеждаме го и тогава мислим за пазара, понеже изхождаме от стремежа си да направим хубаво, екстравагантно и различно вино. Радваме се, че българският консуматор (на по-интересни неща) оцени това вино, казва Еди Куриян. А конкретно за Orange 2018: не бързат с прибирането на гроздето, само за да запазят някой друг грам киселини. Понякога чакат дори по-дълго, рискувайки натрупване на повече захари, само и само да дадат време за развитие на ароматите, които са есенциални за гевюрцтраминера.

Рецепта и точна дата няма – всичко е въпрос на конкретна реколта, опит, концепция за виното, баланс и ред други фактори. При гевюрцтраминера по-високите захари/алкохол не се балансират изцяло и само от киселините, добавя още Еди Куриян…

 

Гевюрцтраминерът е от Nikolaevo vineyard в землището на с. Николаево, общ. Сливен. Лозята са на 15 годишна възраст. Засадени са основно върху глинести почви със скални варовикови примеси. Самият масив е със северно изложение и гледа към Стара планина. Сливен е известен със своя вятър, и част от него стига и до лозята на Росиди. Тези постоянни въздушни течения са благоприятни особено за гевюрцтраминера – те охлаждат гроздето, вентилират листната маса и не позволяват загниване. Гроздоберът е проведен в периода 10-15 септември 2018.

Виното е направено без никакъв температурен контрол и добавяне на дрожди. Мацерират ципите на гроздето със сока, ферментират и задържат в контакт 30 дни. Единствената намеса е ръчно потапяне на шапката. Впоследствие отделят виното от ципите и то продължава да отлежава върху утайките още 8 месеца. След това, без никакво стабилизиране и филтриране, се бутилира.

На никакъв етап от производството и бутилирането не се добавят сулфити.

Алкохол
13,5%
Произведени бутилки
2120
Цена
40