444

Rumelia Merul Mavrud 2015

Регион
Западна Тракия
Сорт
мавруд
Награди

Създателите на това комплексно, сложно и благородно вино с продължителен финал, начело с енолога на избата инж. Димитър Докузанов, са успели блестящо да покажат потенциала на сорта мавруд да отлежава и как това отлежаване балансира темпераментния му вкусов характер, който се проявява в не чак толкова добри реколти, каквато е 2015.

Гроздето е от 14-годишни лозя в местността Песо поле в землището на село Смилец, обл. Пазарджик – с глинесто-песъчлива почва, на наклонен терен и с постоянен вятър. 

Маврудът е набран чак на 4 ноември 2015 г. в условията на дъждовна и мъглива есен, с температури подходящи за развитието на болести и с частични градушки през пролетта. Гроздето е подложено на 48 часа студена мацерация, 10 дни контролирана алкохолна ферментация, 48 часа постмацерация и 26 дни ябълчно-млечнокисела ферментация. Виното е отлежавало 36 месеца в иноксов резервоар.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
9800
Цена
12