444

Santa Sarah BIN 40 Cabernet Sauvignon 2017

Регион
Черноморие
Сорт
каберне совиньон 85%, каберне фран 10%, карменер 5%
Награди

Мощно и концентрирано каберне със сатенено гладко тяло. Създадено е от енолозите на Санта Сара Евгения Георгиева, Калина Дянкова и Младен Енев. Всъщност това е купаж с превес на каберне совиньон 85%, но също 10 % каберне фран и 5 %  карменер. Гроздето е от 4-годишни лозя на Санта Сара в землището на село Горица, недалеч от Слънчев бряг. Почвите са песъкливо-глинести, карбонатни черноземовидни и хумусно-карбонатни в различните парцели. Надморската височина варира от 60 до 125 м, а изложението е юг-югозапад. Периодът на гроздобера е от 25 септември до 15 октомври 2017. 

Гроздето се селектира и бере на ръка. После преминава през следните технологични стъпки: приемане на гроздето и зареждане на съдовете посредством гравитация; студена мацерация при 8°C в дъбови каци с вместимост 3500 кг и 4500 кг и термоизолирани ферментатори от неръждаема стомана от по 5000 л, за период от 7-14 дни. Алкохолната ферментация протича за 3 седмици в резервоари от неръждаема стомана и съдове от френски, немски и австрийски дъб; последвана е от постферментативно задържане в рамките на седмица. Малолактичната ферментация протича в дъбови бъчви за период от около 4 седмици.

Виното отлежава в продължение на 12 месеца в нови (20% от виното) и използвани (80% от виното) френски барици. Извършва се отлежаване в бутилка за 6 месеца преди пускане на виното на пазара.

Санта Сара БИН е серия от най-добрите вина на избата от съответния сорт и реколта. Наименованието БИН идва от немския израз Ich Bin и показва на каква възраст е бил собственикът на имението, г-н Ивайло Геновски, когато за пръв път е направено вино Санта Сара  от дадения сорт в тази серия.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
8000
Цена
28