444
3

Svishtov Winery Imperium Cabernet Savignon & Merlot & Cabernet Franc 2016

Регион
Дунавска равнина
Сорт
каберне совиньон 60%, мерло 25%, каберне фран 15%
Награди

Империум! Мощно и богато, благородно и елегантно, това вино напълно оправдава името на бранда. Със запазената си свежест и гъвкава елегантност, то е въплъщение на най-доброто от крайдунавския тероар. Гроздето за великолепния купаж (60% каберне совиньон, 25% мерло, 15% каберне фран) е от 8-годишния лозов масив Совата край Свищов. Климатът е умерено континентален с над 2500 часа слънчево греене и повече от 90 слънчеви дни през цялата година, с горещи сухи лета и по-хладни нощи, студени зими и прохладни пролетни студове и замръзвания. Вятърът, идващ от река Дунав, оказва влияние в температурните разлики ден-нощ. Това позволява цялостното развитие на ароматите и вкуса на гроздето. Почвите са богати на глина с варовик и процент на жълт пясък.

Беритбата е в извършена от 8 до 30 октомври 2016, чрез внимателно селектирано ръчно бране в касетки от 10-12 кг, при технологична зрялост на плода 24% захарно съдържание. Гроздето е двойно сортирано на сортировъчни маси преди и след ронкане. Следва студена ензимна мацерация на цели зърна и ферментация в иноксови резервоари в продължение на 10 до 15 дни при температура 22-24°С, след което виното се прехвърля в нови премиум френски дъбови бъчви 225 л. 100% от купажа отлежава 12 месеца в нови премиум френски дъбови бъчви.

Ето какво казват енолозите Тихомир Петров и Федерико Ричи, замислили и създали виното с имперски размах: Идеята за създаването на Imperium Cabernet Sauvignon & Merlot & Cabernet Franc e породена от желанието на енолозите да покажат най-доброто от себе си и от тероара, техниката и технологията. А това е тайнство, достъпно само за посветени. Кодът към разгадаването на тази магическа формула е съвкупност от най-добрите черти на характера и уменията на енолога, който се е отдал изцяло и е вложил в това вино максимума от себе си.

Алкохол
14
Произведени бутилки
1333
Цена
36