444

Tohun Greus Rose 2018

Регион
Черноморие
Сорт
сира 65%, каберне фран 35%
Награди

Сочното, плътно и свежо розе е създадено от еноложката на Тохун Даниела Стаматова заедно с консултанта Федерико Ричи. Блендът е от 65% сира и 35 % каберне фран – от 5-годишни лоця в местността Пчелина край Поморие. Почвите са чернозем смолник и излужен чернозем, а климатът – умерено-континентален, с характерни течения от и към морето, съпътствани с висока атмосферна влажност. Всички тези условия, заедно със слънчевото греене и освежаващите морски бризове, допринасят за това Поморие да е един от най-интересните винени тероари в България. Сирата е брана на 25 септември 2018, а каберне франът – на 26 септември. Ферментацията на сира и каберне фран е извършена поотделно. След около 2 месеца батонажи, в края на декември е направен купажът. През януари и февруари 2019 виното е обработено за белтъчна и тартарна стабилизация и е бутилирано през март.

Ето какво казват за своето розе неговите създатели: Идеята е за вино, родено от слънцето и вятъра, докоснато от морето. Вино с подсказана плодова сладост, балансирана соленовата киселинност и дълъг финал с минерален послевкус. Когато човек го пие, то да му нашепва за дълго чакана почивка, подправена с морски пръски и пясък в косите.

Алкохол
13%
Произведени бутилки
7300
Цена
14