Идеята за виното е родена от желанието на екипа на Златен Рожен да бъде проявена сочната плодова същност на кадифеното грозде от сорта сира в лозята им в Долината на Струма. Тази могъща, дори бомбастична, но хармонична и градка сира е създадена от главния технолог на избата Федерико Ричи заедно с Димитър Петков. Лозята са 15-годишни, в землището на с. Капатово, в Мелнишкия край, с варовити песъчливи почви, с карбонатни и гранитни камъни от Пирин. Климатът е преходно-средиземноморски, слънчев и сух, което предразполага за перфектна ароматна и фенолна зрялост на плода. Беритбата се извършва на ръка, рано сутрин, в 12 килограмови касетки. Следват 21 дена алкохолна ферментация и мацерация; ябълчно-млечната ферментация протича по време на пост ферментативната мацерация. Виното отлежава 12 месеца в нови френски бъчви, след което 9 месеца в бутилка.
