444

Augeo Family Estate Ruen 2018

Регион
Долината на Струма
Сорт
руен 100%
Награди

На латински аугео означава да растеш, да се развиваш, да уважаваш. Изисканите вина под бранда Augeo Family Estate са в лимитирани серии ‎и имат престижни награди от редица конкурси на три континента.

Българският сорт руен, кръстоска между широка мелнишка лоза и каберне совиньон, е селектиран в Пловдив през 1964 г. Гроздето за Augeo Family Estate Ruen 2018 е от стари 46-годишни лозя в местността Биглица, в землището на село Враня южно от Мелник. Почвата е със средно песъчливо-глинест механичен състав. Гроздето е брано от 21 до 25 септември 2018, а добивите са от едва 1,3 – 1,4 кг/лоза. Зрънцата на руен са дребни, с плътна и здрава тъмночервена люспа, която дава богатия и жив малиново-гранатов цвят на виното.

Ruen 2018 на Аугео Фамили Естейт е резултат от работата на енолога Спиро Стоянов, главен технолог на Рупел. След ръчен гроздобер и внимателна селекция преди и след ронкане на гроздето, ферментацията протича в иноксови съдове, за да се запази свежестта на плода. Виното отлежава 12 месеца в български 225-литрови дъбови бъчви, предимно първо зареждане, които дават по-интензивни нотки на дъб във вкуса. Има средна танинова структура и дълъг финал. Елегантно, свежо и стегнато, в следващите години това вино красиво ще разгръща своя потенциал.

Алкохол
13,5%
Произведени бутилки
6699
Цена
20