444
6

Bratanov 3-Blend Cabernet Franc & Merlot & Rubin 2015

Регион
Сакар
Сорт
каберне фран 50%, мерло 35%, рубин 15%
Награди

Вълшебен троен бленд – едно зряло, комплексно и аристократично вино.

Ето какво разказват за него от екипа на Братанови:

3-Бленд мерло, каберне фран, рубин 2013 е едно от първите вина, които енологът ни Мария Стоева сглоби, когато се присъедини към екипа ни през 2015. Това вино е нашият отговор от Сакар на класическия Бордо бленд, в който „подправката“ от пти вердо е заместена с местния ни сорт рубин. В реколта 2015 преобладава каберне фран с 50%, мерлото участва с 35 %, а рубинът е увеличен до15 %.

 Защо 3-Бленд? 3-ма са основателите на избата: Стойчо Братанов и двамата му синове Даниел и Христо; 3 са сортовете и виното отлежава 3 години в различни по произход и обем бъчви, прецизно подбрани от енолога Мария Стоева. Автор на етикета и на идеята за символичното изобразяване на три е дизайнерът Стефан Гьонев – така всеки интуитивно може да изговаря името на собствения си език.

Собствените насаждения на Братанови от каберне фран (single vineyard 3 ha), мерло (single vineyard 10 ha) и рубин (single vineyard 1 ha) са част от лозов масив от 22 ха, създаден в периода 2006-2008 г. върху югозападните склонове на Сакар планина, в землището на с. Шишманово, община Харманли, местност Армутлука.

Лозята се отглеждат без напояване, без хербициди, само с механична обработка на почвите. Минимално се използват конвенционалните препарати за борба с болести и вредители, правят се стъпки за преминаване към изцяло биологично земеделие.

Конкретните три парцела са с предимно песъчливо-глинести канелени почви, леко каменисти, върху основа от метаморфни, трошливи скали и с отличен дренаж. Надморската височина е около 150-180 м, а теренът – хълмист. Почвената структура и ненапояването позволяват на лозовите корени да се развият в дълбочина, което води до голяма комплексност в гроздето и устойчивост при суша. Климатът е преходен средиземноморски с дълго топло лято и мека зима, обичайно без наземна слана и рискове от измръзване. Районът има една от най-високите стойности на слънцегреене за България.

Рубинът е най-ранно зреещият червен сорт от нашите насаждения, споделят още от избата. През 2015 той постигна много добра зрялост в началото на септември и парцелът беше обран в един ден. Следвайки успешния първи експеримент с дива ферментация точно върху рубина от реколта 2013, както и идеята за тероарния подход, имахме налице всички предпоставки алкохолната и малолактична ферментация да протекат с естествената микрофлора и дори в кратък срок. Резултатът беше вино с отлична, мощна, но балансирана структура и пикантно-плодови аромати и вкусове. Също добра зрялост постигнахме и за каберне фран и мерло, които са набрани в средата на октомври. Във финалния бленд влязоха бъчви от различните парцели с различна зрялост, а някои от ферментациите на различните парцели бяха с диви дрожди. Това допълнително допринася за комплексността на купажа, особено след дългото отлежаване в бъчви.

Малолактичната ферментация е изцяло спонтанна. Няма добавка на никакви енологични консумативи, освен стандартно леко сулфитиране в различните етапи на съзряване.

Отлежаването е общо 36 месеца в различни по произход (български, френски унгарски) и по обем (225, 400, 500 л) бъчви. Следват още 9 месеца в бутилката преди излизане на пазара. Към февруари 2021 бутилковото отлежаване е 20 месеца.

Дългото отлежаване спомага освен за още по-доброто балансиране на структурата, също така и за естественото избистряне. Блендът не е филтриран и не е стабилизиран.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
9090
Цена
27