444
7

Bratanov Rubin Private Reserve 2015

Регион
Сакар
Сорт
рубин 100%
Награди

Благородно и богато вино с леки нотки на портвайн, което може да отлежава още дълго.

В серията Private Reserve на Братанови влизат само едносортови вина, направени от най-доброто грозде и то в най-добрите реколти. Резервите задължително отлежават в различни дъбови бъчви поне 18 месеца (в повечето случай поне 24 месеца), след което съзряват и в бутилка до готовност за пускане на пазара поне 1 г. При Rubin Private Reserve 2015 виното е било задържано в избата цели 3 години!

Собствените насаждения с рубин на винарната – лозе от 1 ха – са част от лозов масив от 22 ха с още няколко сорта, върху югозападните склонове на Сакар планина, в землището на село Шишманово, община Харманли, местност Армутлука. Част от терените са били собственост на дядото на Стойчо Братанов (един от основателите на този проект), който е притежавал най-голямото лозе в селото, произвеждал е вино и го е продавал в собствената си кръчма в началото на ΧΧ век.

Възрастта на лозето с рубин за реколта 2015 е 7 години. Лозята се отглеждат без напояване, без хербициди, само с механична обработка на почвите. Правят се стъпки за преминаване към изцяло биологично земеделие.

Конкретният парцел с рубин е с предимно песъчливо-глинести канелени почви, леко каменисти, върху основа от метаморфни, трошливи скали и съответно с отличен дренаж. Надморската височина е около 150 м., хълмист терен. Почвената структура и ненапояването на лозето позволява на лозовите корени да се развият в дълбочина, което съответно води до по-голяма комплексност в гроздето и по-голяма устойчивост при суша. Климатът е преходен средиземноморски, повлиян от Егейско море – с дълго топло лято и мека зима, обичайно без наземна слана и рискове от измръзване. Полученото грозде обикновено е здраво, с естествено ниски добиви, добра концентрация на полифеноли, зрели танини, по-високи нива на захари, но балансирано от умерена киселинност поради по-хладните нощи и морския бриз.

Гроздоберът е проведен в по-хладните часове на 9 септември 2015 г., с естествено нисък добив от 400 кг на декар. Реколта 2015 е по-слънчева, суха и топла от дъждовната и необичайна за Южен Сакар 2014. В резултат на това е постигнат добър баланс между фенолна и технологична зрялост.

 Създател на това впечатляващо вино е Мария Стоева – млад талантлив енолог, получила своето образование и вдъхновение за виноделието във Франция.

 Следвайки успешния първи експеримент с дива ферментация върху рубин 2013, както и идеята за тероарния подход, в реколта 2015 алкохолната и малолактична ферментация отново е проведена с естествената микрофлора от лозето. С цел извличане на повече аромати, танини и материя е направена по-дълга мацерация преди и след ферментацията – общо 37 дни контакт с ципите и семките. Резултатът e вино с много добра, мощна, но същевременно балансирана структура и пикантно-плодови аромати и вкусове.

Във виното няма добавка на никакви енологични консумативи, освен стандартно леко сулфитиране в различните етапи на съзряване.

След спонтанната ферментация в иноксов съд виното отлежава само в три бъчви – 1 българска 400 л, 1 унгарска 500 л, и 1 българска 500 л. Общото отлежаване в дъба е 26 месеца, като интересният подход е, че след 20-ия месец 3-те бъчви са смесени и след това върнати като купаж в същите бъчви за допълнително отлежаване от 6 месеца. Виното е съзряло още 3 години в бутилката преди излизането си на пазара през ноември 2020 г. Нефилтрирано – възможна е поява на благородна утайка.

Алкохол
15%
Произведени бутилки
1992
Цена
65