Името си виното получава от остров Есперанто на Дунав, който се намира под Шато Бургозоне. Блендът отразява езика есперанто като амбициозна международна конструкция, комбинираща благородни международни сортове и българския сорт гъмза, типичен за региона. В Esperanto каберне совиньон е гръбнак на виното, каберне фран и сира дават червени и черни плодове, както и лека пикантност, а гъмзата добавя пипер и подправки.
Този атрактивен червен купаж – елегантен и сочен, носи в себе си история, умения, знания и най-доброто грозде от собствените лозя на винарското имение, като отразява местния тероар, характерен с уникалните льосовите почви и специфичното влияние на река Дунав. Именно льосовата почва, която се състои от мощен варовик, заедно с умерено континенталния климат, характерен с горещи дни и хладни нощи, са двата фактора, които най-силно обуславят специфичния стил на вината на Шато Бургозоне – свежи, плодови и фини (СПФ).
Лозята на винарната, на площ от 100 ха, са разположени от 130 до 180 м надморска височина на брега на Дунав до град Оряхово, а средната им възраст е 10 години. Гроздоберът е проведен през октомври, като добивът е 18-22 хл/ха.
Алкохолната ферментация се извършва в иноксови съдове с автоматично потапяне на шапката. Блендира се след малолактичната ферментация. Отлежава 6-8 месеца в български и френски дъбови бъчви.
Виното е продукт на професионализма на братята енолози Красимир и Валентин Бамбалови, известни имена в българското винарство.