444

Chateau Burgozone Esperanto 2017

Регион
Северозападна България
Сорт
гъмза, каберне совиньон, каберне фран, сира
Награди

Името си виното получава от остров Есперанто на Дунав, който се намира под Шато Бургозоне. Блендът отразява езика есперанто като амбициозна международна конструкция, комбинираща благородни международни сортове и българския сорт гъмза, типичен за региона. В Esperanto каберне совиньон е гръбнак на виното, каберне фран и сира дават червени и черни плодове, както и лека пикантност, а гъмзата добавя пипер и подправки.

Този атрактивен червен купаж – елегантен и сочен, носи в себе си история, умения, знания и най-доброто грозде от собствените лозя на винарското имение, като отразява местния тероар, характерен с уникалните льосовите почви и специфичното влияние на река Дунав. Именно льосовата почва, която се състои от мощен варовик, заедно с умерено континенталния климат, характерен с горещи дни и хладни нощи, са двата фактора, които най-силно обуславят специфичния стил на вината на Шато Бургозоне – свежи, плодови и фини (СПФ).

Лозята на винарната, на площ от 100 ха, са разположени от 130 до 180 м надморска височина на брега на Дунав до град Оряхово, а средната им възраст е 10 години. Гроздоберът е проведен през октомври, като добивът е 18-22 хл/ха.

Алкохолната ферментация се извършва в иноксови съдове с автоматично потапяне на шапката. Блендира се след малолактичната ферментация. Отлежава 6-8 месеца в български и френски дъбови бъчви.

Виното е продукт на професионализма на братята енолози Красимир и Валентин Бамбалови, известни имена в българското винарство.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
6000
Цена
15