Енологът Константин Стоев, съсобственик на Винарско имение Драгомир заедно със съпругата си Наталия Гаджева, е създал великолепно вино – мощно, благородно, южно. То е в топ кондиция, но има и потенциал да отлежава. Водещ в бленда е мавруд. Ето какво споделят за виното семейството енолози:
Това вино е продължение на идеята ни в категория резерва да показваме най-доброто от реколтата. А и дълго чакахме да предложим и такъв купаж, основан на още един емблематичен български сорт, какъвто е маврудът. В реколта 2017 лозето вече бе на 12 години и си позволихме такъв тип ферментация, че да можем да го заложим и в бъчви за стареене. Виното затвърждава нашето знание, че при правилен подход към суровината и търпение можеш да постигнеш много добри резултати.
Маврудът е от Родопската яка, от 15-годишно (към момента) лозе в землището на пловдивското село Белащица, а каберне совиньонът идва от също вече 15-годишно лозе в землището на село Свирково, Южен Сакар. Основното почвено различие, разпространено в границите на имотите, е средно излужени канелени горски почви, слабо и средно еродирани, леко песъкливо–глинести, слабо каменисти.
Беритбата на каберне совиньон е осъществена на 6 октомври 2017, а на мавруд – на 23 октомври 2017. Двата сорта грозде ферментират отделно. Направена е студена мацерация – 10 дни при температура 8 ºC. Алкохолната ферментация е продължила 15 дни, следвана от 8 дни постферментативно задържане на готовото вино в джибри. Виното отлежава 18 месеца в нови френски бъчви по сортове, след което се прави финалният купаж. Бутилковото отлежаване също е 18 месеца към февруари 2021.