444
7

Four Friends Black Shadow Single Vineyard 2017

Регион
Източна Тракия
Сорт
мерло 57 %, каберне совиньон 27 %, каберне фран 12 %, пти вердо 4 %
Награди

Впечатляващо балансирано, изразително и многопластово вино с непрогледен цвят и солиден потенциал за отлежаване.

Замислено е като събирателен образ на различните сортове и клонове грозде от собствените лозя на винарната и отразява виждането на авторите му за това как трябва да изглежда едно от топ вината на избата. Избира се грозде от конкретни парцели и се винифицира в малки резервоари с идеята да се направят различни базови вина от всеки сорт и всяко да носи спецификата на сорта, почвата, клона, подложката и агротехническите практики. Наличието на много и различни базови вина позволява да се създаде вино, максимално отговарящо на характеристиките на тероара и вижданията на винаря.

Биологичното отглеждане на лозята и правилната и целенасочена работа в избата са основополагащи, за да се направи това вино – емблема за избата. Негови създатели са енолозите Петър Илиев и Венета Бакърджиева.

Лозята на Фоур Френдс се намират се в село Горно Ботево, близо до Стара Загора. Възрастта им е 16 години. Отглеждат се биологично от 2015 г. Почвите са канелено-горски излужени. Климатът е умерено-континентален, характерен с мека зима, влажна пролет и сухо лято. Почвите са отлично запасени с вода и хранителни вещества и в съчетание с обилното слънцегреене гарантират добър метаболизъм на лозата и възможност за максимално натрупване на повече цвят и структура в гроздето. Гроздоберът започва в средата на септември и завършва в средата на октомври за различните сортове. Всички сортове, както и конкретни парцели, се берат поотделно. Избира се много стриктно точния момент на гроздобера в зависимост от това какво се търси в готовото вино.

За това вино се избират конкретни парцели от всеки сорт със съответния клон и подложка. Гроздето се охлажда преди преработка, прави се инспекция на чепките, ронкане и инспекция на зърната. Следва частично смачкване или директно запълване на резервоарите с цяло грозде – различно за всеки сорт, клон, подложка, парцел. Провежда се студена мацерация за няколко дни, следва ферментация изцяло в резервоари от неръждаема стомана за около 10 дни и постферментативна мацерация за 7-12 дни, в според сорта. Малолактичната ферментация протича в бъчви.

Отлежаването е за период от 16 месеца, като 8 месеца сортовете отлежават отделно, следва купажиране и още 8 месеца отлежаване като готов купаж. Структурата на бъчвите е както следва – 30 % нови бъчви, 60% второ зареждане и 10 % трето зареждане. Използвани са бъчви само от френски дъб, 225 л.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
3600
Цена
30