444

Haralambievi Royal Rouge Cabernet Franc 2019

Регион
Дунавска равнина
Сорт
каберне фран 100%
Награди

Идеята на серията Royal e да се отдаде почит на утвърдени и известни в глобален мащаб с достойнствата си световни сортове като каберне фран и шардоне – някои от кралете на сортовете, които Хараламбиеви са решили да покажат в тяхната чиста и неподправена сортова изява, без акцент върху отлежаване в дъб.

Гроздето е от лозе Дъбника, засадено през 2013 г. на левия бряг на река Вит, в землището на плевенското село Горни Дъбник – където реката слиза от хълмовете на Предбалкана и се запътва към устието си. Почвата е мощна, добре структурирана, дренирана, върху карстова основа, а надморската височина е около 180 м. Гроздоберът е проведен на 22 септември 2019.

Сочният, свеж и сортов каберне фран е дело на способните млади енолози Николай Кръстев, Петър Георгиев и Радостин Милков, които са следвали ето какви технологични стъпки: студена предферментативна мацерация за 4-5 дни; алкохолна ферментация в малки неръждаеми съдове с постоянен контрол; обливания и делестаж за оптимизиране на екстракционните процеси; контролирана ябълчено-млечнокисела ферментация в малки резервоари след отделянето от твърдите части. Виното е отлежало 11 месеца в неръждаеми съдове преди бутилиране.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
2100
Цена
18