444
15

Maryan Kera Tamara Chardonnay 2017

Регион
Дунавска равнина
Сорт
шардоне 100%
Награди

Макар че винарска изба Марян се намира от северната страна на Балкана, до град Елена, гроздето за това великолепно шардоне – комплексно, заоблено и сочно – е от 20-годишно лозе в новозагорското село Асеновец. То е засадено на най-източния южен склон на Средна гора, на надморска височина 250 м, върху канелено-горски почви примесени с карбонатни камъни – почва с отличен дренаж. Шардонето е набрано на 5 септември 2017.

След ронкане и смачкване на гроздето се провежда настойване на студено за 24 часа. Сокът се отточва и следва внимателно леко пресоване в кошова преса. Ферментацията започва в стоманен съд при t 12° и при действието на специално селектирани дрожди. Малко след началото на ферментацията виното постъпва в избрани дъбови бъчви. В тях, при постоянна температура, протича алкохолната и пълната малолактична ферментация. Редовно се извършва батонаж на утайките. Виното старее в бъчви общо 6 месеца.

Стефан Чоранов е енологът, който вещо се грижи за вината на избата. Ето какво споделят той и собствениците Светла и Илия Иванови:

Шардонето отлично си взаимодейства с дъбовите бъчви. Смятаме, че отлежаването в дъб много добре се отразява на сорта и по-конкретно на шардонето от това лозе. Дъбовите бъчви допълват маслените тонове във виното, добавят мекота, плътност и заобленост, като същевременно се запазва отличната му свежест.

Алкохол
13%
Произведени бутилки
2100
Цена
18