444

Minkov Brothers Le Photograph Pinot Noir 2017

Регион
Черноморие
Сорт
пино ноар 100%
Награди

Вината от серията Le Photograph се правят от така наречените престижни сортове, които в известен смисъл са НЕегоистични и дават възможност за изява и на фактори като почва, географско положение, изложение на масива и т.н., споделят от екипа на Братя Минкови. И конкретизират: Специално с пино ноар се внимава гроздето да бъде набрано в точния момент, в който ще се проявят най-добре типичните деликатни аромати на сорта – мускус, карамфил, череша. Стремежът е цветът да е леко прозирен и виното да има запазена добра киселинност, която да му даде по-дълъг живот и по-интересно развитие. Работи се само със стари 225-литрови барици второ или трето зареждане – целта е виното да бъде изложено на деликатна микрооксиженация, без да се натоварва с ароматите на пресен дъб.

Крайната цел е на финала да се получи елегантно, по-скоро хладно вино със стегната и гъвкава структура, сочност и приятна свежест във вкуса, хубав плод, но задължително и развитие на по-сложни аромати като мускус, карамфил, сухи листа – шума.

В случая с атрактивния Le Photograph Pinot Noir 2017 целта е изцяло постигната! Енологът, който има заслуга за направата му, е Христо Йорданов.

Пино ноар-ът за това вино е от 10-годишни лозя в местността Алчака, в землището на карнобатското село Огнен, с канелени горски почви. Гроздоберът е започнал на 6 септември 2017.

Приетото грозде се охлажда до температура 8-10 ˚С в хладилна стая за период от 18-24 часа. Преди ферментация гроздовата каша се подлага на студена мацерация. Винификацията се провежда в иноксови съдове по класическата технология за производство на червени вина при контролирана температура от 24-26 ˚С. Ябълчено-млечнокиселата ферментация протича в употребявани дъбови бъчви от френска дъбова дървесина с обем от 225 литра. Виното отлежава в същите бъчви в продължение минимум 12 месеца.

Алкохол
13%
Произведени бутилки
10 500
Цена
18