444
16

Rumelia Merul Reserve Mavrud 2017

Регион
Западна Тракия
Сорт
мавруд 100%
Награди

Представяме ви един изключителен мавруд – богат и едновременно топъл и свеж, плодово-сладък и пикантен. Създаден е от инж. техн. Димитър Докузанов, опитният енолог, отговорен за вината на Румелия. Гроздето е от известното с качествения мавруд 15-годишно лозе в местността Песо поле, землището на средногорското село с. Смилец, югоизточно от Панагюрище.

Лозята се отглеждат върху хълмисти терени с южно и югозападно изложение, което осигурява максимално огряване на лозите – предпоставка за синтеза на багрилни и ароматни компоненти. Добрият въздушен и воден дренаж и честият вятър предпазват лозята от болести. Почвите са канелено горски и глинести, а съдържанието на глина и активни карбонати в тях способства за синтеза и натрупването на багрилна материя и има благоприятно отражение върху формирането на ароматния потенциал на гроздето. Накратко, това е отличен тероар за отглеждането на стария български местен сорт мавруд.

Гроздоберът е проведен на 5 октомври 2017 г. – в дъждовна и мъглива есен, с температури подходящи за развитие на болести.

Гроздето е преминало през 48 часа студена мацерация, 10 дни контролирана алкохолна ферментация и 25 дни ябълчно-млечнокисела ферментация. Виното отлежава 16 месеца във френски и американски бъчви, първо и второ зареждане.

Идеята е да се запази максимално потенциала на сорта мавруд, а бъчвата да стопи по-темпераментния му характер във вкуса, който се проявява в не чак толкова добри реколти, каквато е 2017 г., казват от екипа на Румелия.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
3750
Цена
19