Финото, цветисто-плодово и сочно вино е направено от един от малкото бели сортове, които можем да считаме за автохтонни за страната ни, врачански мискет. С всяко свое вино енологът Симо Симов и неговите колеги във винарна Старо Оряхово доказват, че черноморският район около едноименното село на юг от Варна и близкия язовир Цонево е много благоприятен за отглеждане на качествено бяло грозде от ароматни сортове, особено когато винарите имат уменията и знанията да ги превръщат в модерни и деликатни вина с характер, какъвто е този врачански мискет.
Гроздето е от 10-годишните лозя на избата (общо 16 ха) в землището на село Цонево, община Дългопол, характерни със сиви горски почви. Гроздето е набрано в средата на септември и е претърпяло следните технологични операции: охлаждане до 7-8 °С, ронкане и мелене, настойване 10–12 часа при температура 8-10 °С, утаяване на мъстта 48 часа при t 4°С; контролирана температура на ферментация 13-14 °С. Виното съзрява 6 месеца в съдове от неръждаема стомана.