Замисълът на това стройно, гъвкаво и елегантно, леко опушено и леко соленовато шардоне е да се предложи вино с дъб от класическия сорт, което да е малко по-различно от повечето шардонета с дъб на пазара – те най-често отлежават в френски барици, докато за Tohun Chardonnay Barrique 2018 са използвани само американски дъбови бъчви.
Създател на виното е главният технолог на Тохун, инж. Даниела Стаматова.
Тя е използвала грозде от собствените 7-годишни лозя на винарната с площ от 1,7 ха, намиращи се край Поморие, в местността Пчелина, на 4 км от избата. Почвите са чернозем смолник и излужен чернозем, а климатът – умереноконтинентален, с характерни течения от и към морето, съпътствани с висока атмосферна влажност. Шардонето е набрано на 7 септември 2018 при пълна технологична зрялост и подложено на ферментация от около 23 дни при t 12-13 °С. Виното е отлежавало 11 месеца в 50% нови и 50% второ зареждане американски дъбови бъчви.