Натурално сладкото ледено вино от ризлинг е с приятен баланс между подчертана сладост и свежи киселини и предлага истинска експлозия от ухания и вкусови аромати. Негов майстор е Николай Кръстев, енолог на Царев брод, избата край едноименното шуменско село. Ризлингът е от 20-годишните лозя на винарната в местността Мезърлъка в землището на село Царев брод, отглеждани върху льосови почви. Виното ферментира в 1000 литрови съдове от инокс при ниска температура в продължение на четири месеца. Отлежава 12 месеца в стари 225 литрови бъчви. А ето и подробности за специфичната технология, споделени от енолога:
Гроздето се прибира в първата минусова температура, задържала се повече от 48 часа. В Шумен това се случва през декември. Налага се да се ДОзамрази в хладилна камера за още 7-8 дни, като идеята на технологията е да замръзне само водата в гроздето. С много бавно пресоване (от 100 кг грозде за 24 часа се изцеждат 10 литра сок) отделяме незамръзналата захар в гроздовия сок. Така, ако едно нормално бяло вино започва ферментация при 20% захарност, то при айс ризлинга ферментацията стартира при 50% захари в концентрирания гроздов сок. Само половината успява да изферментира и виното остава натурално сладко.