444

Villa Melnik Aplauz Cabernet Sauvignon 2017

Регион
Долината на Струма
Сорт
каберне совиньон 100%
Награди

Aplauz е престижна серия чистосортови вина от селектирано грозде, с която Вила Мелник поднася аплодисменти на лозарите, които се трудят на полето и на майсторите, които правят виното. А също и на винолюбителите, които го споделят.

Aplauz Cabernet Sauvignon 2017 е вино с потенциал – обемно и плътно, със зрели танини, Заслугата за направата му е на енолога Момчил Миков.

Гроздето от сорта каберне совиньон е от собствено лозе на избата в землището на мелнишкото село Хърсово, засадено през 2005 г – с песъкливи почви с варовикови и вулканични включвания от близкия угаснал вулкан Кожух, пропускливи са и не позволяват задържането на влага.

Лозята са разположени на хълм на около 300 м надморска височина, с южно изложение, заобиколен от Пирин, Огражден, Беласица и Славянка. От планините се спуска прохладен бриз, който не позволява задържането на влага над лозята и развитието на болести и способства за подходяща амплитуда между дневни и нощни температури. Климатът е преходно-средиземноморски – с над 330 дни слънцегреене и най-високите кумулативни температури в България. Гроздоберът е в средата на септември 2017.

Технологичният процес е организиран във вертикална посока и мъстта постъпва в съдовете за ферментация чрез силата на гравитацията – без излишно стресиране и без прекомерен физически натиск, който би огрубил виното. Мацерацията и ферментацията протичат в иноксов съд. Виното отлежава в 225 л нови български дъбови бъчви за 20 месеца в подземните тунели на Вила Мелник при естествено постоянна температура и влажност на въздуха.

Aplauz Cabernet Sauvignon 2017 печели Голям златен медал и Наградата на журито на Selection Mondial Des Vins – Canada 2020, като е класирано като #20 сред всички вина, наградени в престижния северноамерикански конкурс.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
5400
Цена
20