444
4

Villa Melnik Melnik Family Tree 2018

Регион
Долината на Струма
Сорт
широка мелнишка лоза 40%, мелник55 25%, мелник1300 юбилеен 25%, руен 10%
Награди

Многопластово и изразително, зряло и свежо, сладостно-пикантно и приятно соленовато, това мелнишко вино може да изненада и най-опитното небце.

Идеята, вложена във великолепния мелнишки купаж, е да събере на едно място родословното дърво на стария местен сорт от Долината на Струма. В бленда участват майката широка мелнишка лоза и нейните три деца – три модерни кръстоски на този древен ендемитен сорт. Блендът се състои от стария сорт широка мелнишка лоза (положил основата на семейството), мелник 55 (кръстоска между широка мелнишка лоза и стар френски сорт валдигие), мелник 1300 юбилеен (кръстоска между широка мелнишка лоза и сепарави) руен (кръстоска между широка мелнишка лоза и каберне совиньон).⠀

Виното отразява мисията на винарната да съхрани и възроди местните мелнишки сортове. То изразява и философията на Вила Мелник – че няма нищо по-ценно от семейството.

Гроздето е от собствените лозя на избата, засадени през 2005 г. в землището на с. Хърсово, Мелнишко. Почвите са песъкливи с варовикови и вулканични включвания от близкия угаснал вулкан Кожух; пропускливи са и не позволяват задържането на влага. Лозята са разположени на хълм на около 300 м надморска височина, с южно изложение, заобиколен от планините Пирин, Огражден, Беласица и Славянка. От планините се спуска прохладен бриз, който не позволява задържането на влага над лозята и развитието на болести и способства за подходяща амплитуда между дневни и нощни температури. Климатът е преходно-средиземноморски с над 330 дни слънцегреене и най-високите кумулативни температури в България.

Различните сортове са набрани по различно време от средата на септември до средата на октомври 2018.

Енологът, погрижил се професионално за създаването му, е Момчил Миков.

Технологичният процес е организиран във вертикална посока и мъстта постъпва в съдовете за ферментация по силата на гравитацията – без излишно стресиране и без прекомерен физически натиск, който би огрубил виното. Мацерацията и ферментацията протичат в иноксов съд. Всеки сорт ферментира отделно, след което готовите вина се купажират. Вече купажирано виното отлежава частично в 225 литрови български дъбови бъчви в подземните тунели на Вила Мелник при естествено постоянна температура и влажност на въздуха.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
450
Цена
40