Засукано вино. Плътно и заоблено, сложно и хармонично, с дълъг сочен финал.
Гайтаните от близкото до Ялово Килифарево са били еталон за най-добро качество. От там идва изразът «усукано по килифарски». Гайтан се прави като се преплитат и прекръстосват вълнени нишки – засукват се. Във виното са преплетени няколко сорта, различни тероари, характери и техники на винификация. Така засукано, като шарен гайтан, виното внася цвят и радост и в делник, и в празник.
За замисъла и създаването на това вино заслугата е на енолога на Винарна Ялово, Димитър Димов. Използвано е грозде от всички парцели с бели сортове, с които винарната работи: лозя в Сухиндол, Преслав, село Драгоево и село Каменово, Новозагорско.
Виното е купаж от няколко много различни партиди, направени в духа на традиционните стари технологии за бяло вино. Шардонето ферментира в дъбови бъчви, а останалите – в съдове от неръждаема стомана. Мискетът е с дълга настойка с ципите – 48 часа, започвайки ферментация с не-сахаромицетни дрожди и без добавка на сулфити, обяснява енологът. Совиньон блан е пресован също след настойка, но само от няколко часа.
Малка част от виното отлежава в дъб, повечето – в съд от неръждаема стомана.