444

Rumelia Erelia 2017

Регион
Западна Тракия
Сорт
мерло 30%, каберне совиньон 25 %, мавруд 25 %, сира 20 %
Награди

Мощно и впечатляващо вино с голям потенциал за отлежаване, създадено от инж.-техн. Димитър Докузанов. Във виното се открива великолепна хармония между четирите сорта, като подходът към всеки от тях е индивидуален, за да се извади максимумът, а в последствие да се съчетаят предимствата им и да се допълнят.

За лозята на избата се грижи агрономът Георги Карайлев. Те са 16-годишни, намират се в местността Песо поле край село Смилец, Пазарджик. Ерелия е старото име на селото. Отличният терен, върху който се отглеждат, осигурява максимално огряване на лозите, което е предпоставка за синтеза на багрилни и ароматни компоненти. Добрият въздушен и воден дренаж и честият вятър предпазват лозята от болести. Почвите са канелено горски и глинести и съдържанието на глина и активни карбонати в почвата способства за натрупването на багрилна материя и се отразява благоприятно върху формирането на ароматния потенциал – един прекрасен тероар.

Гроздоберът е бил на 25 септември – за мерло, 4 октомври – сира, 11 октомври – каберне совиньон и 17 октомври – мавруд. След 48-72 часа студена мацерация, протича контролирана алк. ферментация за 10-15 дни и около 25 дни ябълчно-млечнокисела ферментация. Сортовете отлежават поотделно за 24 месеца във френски бъчви първо зареждане, след което се купажират.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
4033
Цена
28