444

Villa Yustina Extra Brut

Регион
Западна Тракия
Сорт
семийон & коломбар
Награди

Заоблено и свежо, фино и класно пенливо вино, създадено от екипа енолози на Вила Юстина Васил Стоянов, Костадинка Рахова-Димитрова и Илия Лунголов. Гроздето е от собствените им 14-годишни лозя в землището на село Устина в Родопската яка, засадени върху хумусно-карбонатни рендзини. Гроздоберът е бил на 28 август 2019. 

Проведена е стандартна първична ферментация за 7 дни при температура 16°С. Следва белтъчна обработка на виноматериала, след което се подлага на вторична ферментация по метода шарма. След приключване на вторичната ферментация вината отлежават минимум 6 месеца върху утайки.  

Амбициозната идея да направят пенливо вино, изразяващо спецификата на тероара е осъществена блестящо. Ето какво споделят създателите му: Спряхме се точно на тези два сорта, защото вината получени от семийон са плътни и балансирани, а коломбар е късно зреещ и е характерен със силен сортов аромат и по-високи общи киселини. Когато ги купажираме, получаваме комплексен аромат с хармонично тяло и приятна свежест на финала.

Алкохол
11.5%
Произведени бутилки
8700 (0,75 л) и 5200 (0,20 л)
Цена
15