444

Burgozone Iris Creation Red Blend 2020

Регион
Дунавска равнина
Сорт
каберне совиньон, марселан, сира, ежиодола
Награди

Виното е със Защитено географско указание (ЗГУ) Дунавска равнина, а негови създатели са енолозите Красимир Бамбалов и Валентин Бамбалов.

Лозята на Шато Бургозоне са разположени на десния хълмист бряг на река Дунав до град Оряхово, в землището на село Лесковец. Средната им възраст е 15 години. Почвата е съставена от карбонатен льос с чернозем и се характеризира с много добра порьозност. Тероарът е повлиян от близостта на река Дунав и умерено континенталния климат. 

Гроздоберът е ръчен, в края на месец септември и началото на октомври. Всеки сорт ферментира отделно, блендът се определя след това. Има частично отлежаване в бъчви от френски дъб за 9 месеца.

Iris червен бленд е доказателство, че цялото е повече от сумата на своите отделни части, казват създателите му. Това вино от ръчно брано грозде от най-добрите ни парцели е резултат на изкуството на блендиране на каберне совиньон, марселан, сира и малко ежиодола. 

Виното е създадено за раждането на първия член от третата генерация в семейна изба Бургозоне – Ирис, която вече навърши 10 години. Виното е първото купажно вино, направено в Шато Бургозоне и събира едни от най-интересните сортове от лозята на винарната, като представя стила на избата, отличаващ се със свежест, плод и финес. Загадъчно вино, което съчетава характеристиките на всеки от четирите сорта. С нотки на черни и червени плодове, билки, и аромати от дъба и бутилковото стареене, Ирис е елегантно и комплексно вино с дълъг послевкус. 

Алкохол
15%
Произведени бутилки
2800
Цена
32