444

Domaine Bessa Valley Enira Reserve 2018

Регион
Западна Тракия
Сорт
мерло 23%, сира 27%, пти вердо 44 %, каберне совиньон 6%
Награди

Този бленд от най-висока класа е създаден от екипа енолози на винарната: Марк Дворкин, Светлозар Джуров, Ивайло Иванов и Божина Ангелова.
Лозовите масиви на Беса Валей, с обща площ 140 ха, се намират в землището на пазарджишкото село Огняново. Лозята са засадени в периода 2001-2006. Долината е разположена между хълмовете в полите на Родопите и река Марица, като е отворена от изток и запад. Има постоянни свежи въздушни потоци, които спомагат за оптимална вегетация и проветряване на гроздето. Почвите са глинесто-песъчливи и глинесто-каменисти, примесени с варовик. Четирите сорта грозде са разпределени в 36 парцела с гъстота на засаждане от по 500 лози в дка и среден добив от 600 кг/дка.

Обикновено гроздоберът започва в началото на септември и завършва края на октомври-началото на ноември. Гроздето се бере при оптимална технологична зрялост, която се определя чрез редовни анализи на захарно съдържание, общи киселини, Ph и дегустационна оценка. Бере се ръчно в касетки по 10 кг, като се събират само най-добрите плодове. Сортира се на вибриращи маси, след което се ронка без да се мачка. Така селектираните зърна попадат по гравитачен път в стоманобетонни резервоари от 10 м3. Следва период на студена мацерация за около 5-7 дни при 10-12 ºC, основна ферментация 10-12 дни при 24-26 ºC и настойване при 28-30 ºC за 10 и повече дни. Всеки сорт ферментира отделно.

Отлежаването протича за 18 месеца в нови и едногодишни френски дъбови бъчви от 225 л, средно изпечени. Всеки сорт съзрява самостоятелно като се купажират най-добрите бъчви от всеки сорт и всяка партида.

Идеята да произведат класно вино, разкриващо потенциала на тероара и тук осъществена по блестящ начин от екипа на Беса Валей..

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
35 590
Цена
30