444

Domaine Boyar Suprême Grande Cuvée 2019

Регион
Източна Тракия
Сорт
мерло 40%, каберне совиньон 40%, каберне фран 15%, пти вердо 5%
Награди

Един класически Бордо бленд с участието на пти вердо, създаден от утвърдените енолози Капка и Росен Георгиеви заедно с екипа им в Домейн Бойар. Подбрани са едни от най-добрите бъчви за реколтата и резултатът е богато, добре структурирано и запомнящо се вино с елегантен финал и потенциал за отлежаване. 

Гроздето е от селектирани и контролирани лозя. Мерло и каберне совиньон са от района на Харманли – от лозе с канелени горски почви, които в горната си част имат високо съдържание на карбонати. Хумусният хоризонт е дълбок 75-80 см. Лозето е с отличен въздушен дренаж, както и с изключително добър наклон с южно изложение. Редовете са ориентирани север-юг.

Каберне фран и пти вердо са от района на Любимец – от лозя с почви в гориста местност с добър наклон, бедни на хумус, добре запасени с калий. Подпочвата е глинеста, също с отличен въздушен дренаж, но слаба влагозапасеност. Лозите са 416 на декар, което обуславя къса чепова резитба и по-нисък добив от растение. Гроздоберът е бил в периода от 6 до 22 септември – на различни дати за отделните сортове.

Винифицирано е в малки дъбови ферментатори с обем 500 литра и иноксови ферментатори с обем 1000 литра. Всички важни за качеството на виното операции като селекция на гроздето, потапяне на шапката по време на алкохолната ферментация, пресоване в кошова преса, са извършени ръчно. По време на алкохолната ферментация се контролира температурата и се осъществява мек режим на контакт на гроздовите ципи с ферментиращия гроздов сок. След приключване на алкохолната ферментация виното е прехвърлено в дъбови бъчви, където е протекла малолактичната ферментация. Отлежало е 9 месеца в подбрани 225 литрови френски дъбови бъчви.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
2940
Цена
37