444

Four Friends Black Shadow Single Vineyard 2019

Регион
Източна Тракия
Сорт
мерло 54%, каберне совиньон 26%, каберне фран 15%, пти вердо 5 %
Награди

Лозята и избата са в землището на старозагорското село Горно Ботево. Лозята са на възраст 18 години, а от 2015 г. се отглеждат биологично. Почвите са канелено горски излужени, а климатът – умереноконтинентален, с мека зима, влажна пролет и сухо лято. Почвите са отлично запасени с вода и хранителни вещества и в съчетание с обилното слънцегреене гарантират добър метаболизъм на лозата и възможност за максимално натрупване на повече цвят и структура в гроздето. Доброто качество на гроздето се обуславя в голяма степен и от биологичното отглеждане.

Гроздоберът е от средата на септември до средата на октомври за различните сортове. Избира се много стриктно точния момент на беритба в зависимост от характеристиките, които се търсят в готовото вино.  

През 2019 процесите на вегетация и зреене са протекли нормално. Сравнително топлото лято, меката есен и отсъствието на прекалени валежи са допринесли за отлично узряване на гроздето и натрупване на много вещества, отговорни за повече усещане на обем във вкуса, относително зрели аромати и много добра структура – все фактори, подсказващи, че реколтата е с впечатляващо качество и има сериозен потенциал за отлежаване.

За това вино се избират конкретни парцели от всеки сорт със съответния клон и подложка. Гроздето се охлажда преди преработка, прави се инспекция на чепките, ронкане и инспекция на зърната. Следва частично смачкване или директно запълване на резервоарите с цяло грозде – различно за всеки сорт, клон, подложка, парцел – според желания краен резултат. Ферментацията е изцяло в резервоари от неръждаема стомана, като преди нея се прави студена предферментативна мацерация за 5-7 дни, следва ферментация за около 10 дни и постферментативна мацерация за 7-12 дни за различните сортове. Малолактичната ферментация се провежда в бъчви.

За реколта 2019 сортовете са отлежали отделно 8 месеца, следва купажиране и още 7 месеца отлежаване като готов купаж. Структурата на бъчвите е както следва – 40 % нови, 40% второ зареждане и 20 % трето зареждане. Използвани са само бъчви от френски дъб, 225 л.

Ето какво казва за концепцията на това вино неговият създател, главният енолог на избата, Петър Илиев:

Идеята зад това вино е то да бъде събирателен образ от различните сортове, клонове грозде и моето виждане за това как трябва да изглежда едно от топ вината на избата. Сортовете в купажа са именно тези, които се отглеждат в непосредствена близост до избата. За това вино се избират конкретни парцели, винифицират се в малки резервоари с идеята да се направят различни „базови“ вина от всеки сорт, всяко от което да носи спецификата на сорта, почвата, клона, подложката и агротехническите мероприятия. Наличието на много и различни базови вина позволява да се направи вино, което максимално отговаря на характеристиките на тероара, спецификата на всеки сорт и вижданията на винаря. Използват се само френски бъчви от подбрани производители и конкретни гори.

Биологичното отглеждане на лозята и правилната и целенасочена работа в избата са основополагащи, за да се направи това вино, което да е емблематично за Four Friends.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
3800
Цена
35