444

Korten Wines Syrah 2021

Регион
Източна Тракия
Сорт
сира 100%
Награди

Главни създатели на това атрактивно тероарно вино са старши енолозите на Кортен и Домейн Бойар, Капка и Росен Георгиеви. 

Сирата е от селектирани и контролирани лозя на възраст 13 години, от масив в района на Харманли. Почвите са канелено-горски, като в горната си част имат високо съдържание на карбонати. Хумусният хоризонт е дълбок 75-80 см. Лозето има изключително добър въздушен дренаж, който способства за успешната борба с болестите и неприятелите. Отличен наклон с южно изложение, а редовете са ориентирани север-юг. Гроздето е набрано ръчно, в касетки, в периода от 20 до 24 септември. 

Винифицира се в малки иноксови ферментатори с обем 1000 и 4000 литра. Всички важни за качеството на виното операции – селекция на гроздето, потапяне на шапката по време на алкохолната ферментация, пресоване в кошова преса, се извършват ръчно. По време на алкохолната ферментация се контролира температурата и се осъществява мек режим на контакт на гроздовите ципи с ферментиращия гроздов сок. След приключване на алкохолната ферментация виното се прехвърля в дъбови бъчви, където протича малолактична ферментация. Отлежава 8 месеца в специално подбрани френски дъбови бъчви.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
15 300
Цена
25