444

Maryan Sweet Wine 2021

Регион
Дунавска равнина
Сорт
димят 100 %
Награди

Автори на това очарователно и великолепно балансирано десертно вино са двама доказани професионалисти, Стефан Чоранов и Петър Иванов.

Димятът идва от единичен лозов масив в село Асеновец, Новозагорско. Лозята са на възраст 25 години, почвите са канелено горски почви, примесени с карбонатни камъни. Надморската височина е 220 м. Лозето е разположено на южния склон на Средна гора, с отличен дренаж. 

Гроздоберът се прави внимателно, на ръка, като гроздето се транспортира в малки касетки. Датата на беритбата е 6 октомври 2021. Гроздето е сушено на сянка върху скари в продължение на 6 месеца, до достигане на захарно съдържание 320 г/л. Внимателно е пресовано заедно с чепките в кошова преса. Следва бавна ферментация на ниска температура до достигане на 13% алкохолно съдържание и остатъчна захар 90 г/л. При ферментацията са добавени част от целите изсушени зърна. Виното отлежава 3 месеца в стоманен съд върху фините утайки.

Ето как екипът на Марян представя концепцията на това десертно вино: 

Избата работи с българския сорт димят от 2013 г и след Sense of Tears Dimyat, Dimyat Barrel Fermented и Dimyat Orange wine естествено дойде моментът да опитаме да направим сладко вино от димят. Деликатните ванилови и цитрусови аромати на гроздето подсказаха, че можем да очакваме те да присъстват и в сладкото вино. Също така естествената висока киселинност на сорта имаше потенциал да балансира на вкуса. Затова решихме да сушим целите чепки дълго време, за да концентрираме вкуса и аромата на гроздето. Идеята ни е да покажем многото лица на сорта димят и потенциала му да дава отлични вина. А сладкото вино е отдавнашна наша мечта. През 2021 г. успяхме да я реализираме.

Алкохол
13%
Произведени бутилки
450 (0,375 л)
Цена
35