444

Medi Valley Black by Incanto 2019

Регион
Долината на Струма
Сорт
мерло, сира, каберне совиньон, каберне фран
Награди

Благородно, богато и пикантно вино с потенциал за стареене. Енолозите, отговорни за създаването му, са Стойчо Стоев и Ивона Георгиева. Гроздето от сортовете каберне совиньон и мерло е от собствените лозя на винарната край благоевградското село Смочево. Сирата идва от крайния български югозапад, а каберне фран – от Дунавската равнина.

Лозята в землището на с. Смочево са с югозападно изложение, върху алувиално-ливадни и канелени горски почви, отцедливи, слабо кисели, с подходящо съдържание на глина и желязо. Интересното е, че в тях има дребни карбонатни отломки, които действат като естествен дренаж. Каберне франът за това вино идва от лозето на избата в Бойница, област Видин. Климатът там е умерено-континентален с влияние от река Дунав. Лозето се намира на 125 м надморска височина върху терен с подчертана денивелация. Почвата е хумусно-карбонатна, образувана върху основна скала варовик. Премесена е с пясък и глина, а безброй черупки от миди и ракообразни с древен произход я правят уникална.

Беритбата за различните сортове грозде е в периода 21 септември – 15 октомври.

Процесът включва мацерация 18-25 дни, ферментация при температура 25-30°С в съдове от инокс; малолактична ферментация и отлежаване в нови френски бъчви тип барик 12 месеца; батонаж по време на отлежаването.

Ето каква е концепцията на виното, представена от екипа на Меди Вали

Вината Incanto се правят от селектирано грозде от определени сортове. Отлежават 12 месеца в нови френски дъбови бъчви тип барик, за да се постигне завършеност и хармония. Виното във всяка бъчва обаче имат собствен живот и се развиват по различен начин. Затова в края на отлежаването, от всички бъчви с вина, носещи неповторимостта на тероара на долината на река Струма от най-северната му до най-южната точка, избрахме тези, които в най-голяма степен изразяват разбиранията ни за виното, нежността и хармонията. От тях направихме това вино за ценители.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
3500
Цена
36