444

Old School Wines Rubin Reserve 2019

Регион
Дунавска равнина
Сорт
рубин 100%
Награди

Интригуващо вино, екстрактивно и богато, с подчертана свежест и пикантен характер. Негов автор е известният енолог Димитър Димов от Винарна Ялово в едноименното великотърновско село.

Рубинът за това вино е и от Южна, и от Северна България. Идва от два парцела в пловдивската част на Родопската яка – стари лозя в землището на Куклен и по-млади, в землището на село Белащица. Гъстотата на насажденията е 2800-3000 лози в хектар за старите лозя и около 4500 лози в хектар в Белащица. Рубинът от село Камен в община Стражица, област Велико Търново, е на възраст около 20 години – с гъстота на насажденията около 4500 лози в хектар. Гроздето е набрано в началото на септември. 

Ферментацията се провежда в дървена каца с мацерация 18-20 дни. Отлежава в бъчви от френски, американски и български дъб за 18 месеца, като стабилизацията и бистренето са направени естествено, без бистрители и щадяща филтрация. Виното е купажирано през януари 2022 и бутилирано през февруари 2022. 

С това сортово вино от рубин по класическа технология и с относително дълго отлежаване в бъчви търсим изражението на сорта в стил с повече концентрация във вкуса и аромата. То е предназначено за по-специален случай – за вечеря или обяд в съчетание със солидно основно ястие. Виното е с потенциал за отлежаване и си струва да бъде част от колекция, споделят неговите създатели. 

Алкохол
14.1%
Произведени бутилки
2340
Цена
30