444

Stephan Pirev Eager Top Blend 2021

Регион
Северозападна България
Сорт
шардоне 42%, рейнски ризлинг 20%, совиньон блан 18%, пино ноар 8%, пино гри 7%, гевюрцтраминер 5%
Награди

Благородно, елегантно и сложно бяло вино, със забележителни дължина и дълбочина. Създадено е от известният ни енолог Стефан Пирев, като част от собствения му проект. Вино със Защитено географско указание (ЗГУ) Дунавска равнина. 

Лозето се намира в землището на видинското село Кошава. Възрастта на лозята е 10 години. Почвите са лек тип, с преобладаващ карбонатен чернозем, примесен с пясъчни наноси и кафяви горски с дребнозърнеста структура, гарантираща отличен дренаж. Близостта на лозето до река Дунав осигурява меки температурни стойности през зимата и хладно лято – фактори, способстващи за запазване на ароматния потенциал.

Гроздоберът стартира с пино ноар в началото на септември и финишира в края на октомври с ризлинг. Сортовете ферментират поотделно и после се блендират. 50% от шардонето ферментира в барици за повече плътност и комплексност. Останалото е в съдове от неръждаема стомана. Виното отлежава минимум 8-12 месеца върху фините утайки. 

Авторът, Стефан Пирев, представя концепцията за това свое вино така:

Създаването му е едно сериозно предизвикателство, защото трябва да подчиниш доминантността и индивидуалността на сортовете в името на забележителна комплексност, свежест и дълъг живот. Не всяка година, но винаги изключително. Всеки от сортовете се винифицира самостоятелно, така че да достигне максимума в своето развитие. Многоликото шардоне допринася и обогатява със своята вариативност; Кралят Ризлинг – със своето достолепие; пино гри е малкият необуздан разбойник – колкото семпъл, толкова и сложен за голямо вино; модерният совиньон блан пленява със своята експресивност и свежест; мъдрият пино ноар премахва бариерите за дълъг живот; гевюрцтраминер – безсрамно откровен в своята мощ и прямота. Процентното съотношение се определя от характера на реколтата. Потенциалът, който енологично залагаме, дава възможност по време на развитие в бутилката да се трансформират многопластовите аромат и структура.

Алкохол
14.3%
Произведени бутилки
4500
Цена
46