Мощно и зряло вино със забележителен потенциал за стареене. Създадено е от Светлана Пенева и Калоян Пенев – енолозите на Върбовка. Гроздето е от лозя, засадени през 2017 г., за които 2021 е била едва втора година на плододаване. Намират се в землището на село Александрово, Хасковска област. Почвите са жълт пясъчник, отцедливи, бедни, с богат минерален състав, топъл, характерен за Южна България. Гроздето е набрано на 27 септември 2021, а технологичният процес включва: ронкане, мачкане с последваща студена ензимна мацерация за 72 часа; контролирана ферментация със селектиран щам дрожди при температура около 28°С с обливания и делестажи, целящи оптимална екстракция; спонтанна ябълчно-млечнокисела ферментация. Отлежало е 6 месеца в освежени стари френски барици.
Ето как представят концепцията си от екипа на Върбовка:
Идеята на серията no occasion е да демонстрира сортовия характер на вината представени в нея, съобразявайки се с тероара и технологичната визия на екипа. В случая на конкретното вино сме търсили ярка изява на плодови и подправкови аромати, в комбинация с плътна структура и добри киселини – с цел да покажем нашата интерпретация на еталонния сорт каберне совиньон.