444

Velis Vineyards Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2020

Регион
Западна Тракия
Сорт
каберне совиньон, каберне фран
Награди

Пищно, ефектно и съблазнително вино, създадено от енолозите на Велис Винярдс в Карабунар Гергана Генова и Ангел Найденов.

Лозята на избата в местността Орешака, в землището на с. Бошуля, област Пазарджик, са засадени през 2013 и 2014 (каберне совиньон) и през 2014 (каберне фран). Районът е характерен с умерен континентален климат със слабо изразено средиземноморско климатично влияние.

Почвата е лека, предимно песъклива до леко глинеста, с благоприятен воден и въздушен режим. Лекият механичен състав на почвата благоприятства за по-добрата проява на водно-физичните показатели. Количеството на годишните валежи е достатъчно, макар и те да не са равномерно разпределени през зимните, летните и пролетните месеци. Велис Винярдс не използва капково напояване.

Гроздоберът е бил в края на септември 2020. Двата сорта са ферментирали заедно. Ферментацията протича при температура от 16 до 18°С. Контактът на виното с твърдите части е за 18 дни. 50 % от готовото вино отлежава 12 месеца в нови и използвани френски барици. Следва блендиране със свежо вино от иноксовия съд. Бутилковото отлежаване е минимум 12 месеца.

Водещата идея за това вино е запазването на характерните за двата сорта ароматни и вкусови характеристики, елегантно комбинирани и структурирани от дъбовата дървесина. Това е първа реколта, в която технологът Гергана Генова експериментира с различни техники за отлежаване – използване на не само на нови барици и блендиране със свежо вино, съхранено в инокс.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
2888
Цена
35