И с тази реколта знаменитата Виница е една експлозия на аромати и вкусове – суперконцентрирано вино, но и съвършено хармонично и впечатляващо.
Енолозите, които създават Виница, са Татяна Стефанова и Димитър Иванов.
Маврудът е от биологично отглеждани 18-годишни насаждения на избата в местността Старите лозя в землището на с. Виница, област Пловдив. Почвите са излужени канелени горски, песъчливо-глинести, на места слабо каменисти, почти неутрални. Гроздето е брано от 3 до 8 септември 2019, в касетки по 3 кг, след което е сушено 50 дни в касетките. Алкохолната ферментация е 15 дни в ротоферментатори, при температура 22-25°С, а ябълчено-млечнокиселата ферментация – 40 дни, като половината от виното е в иноксов съд, а другата половина – в бъчви 225 л. Виното отлежава 20 месеца в нови бъчви 225 и 500 л от български дъб.
Идеята на мавруда Vinica е да се представи българският сорт-емблема с ново и атрактивно излъчване. Целта му е да възроди легендарния облик на сорта, да има модерен дух и да бъде разпознаваемо като Мавруд от България на съвременния световен пазар.