Енологът Петър Илиев е създал впечатляващ ризлинг – изискан и благороден. Лозята се намират близо до Провадия, в землището на село Млада Гвардия. Възрастта им е 12 години. Почвите са канелено горски с високо съдържание на варовик. Климатът е умерено-континентален, с влажна пролет, умерено лято с добър баланс между дневните и нощните температури. Почвите са много добре запасени с вода, хранителни вещества и варовик, гарантиращи подходящия за сорта метаболизъм на лозата. Гроздето е набрано на 6 септември 2019 г.
Ето какво разказва Петър Илиев за конкретната реколта, за технологичния процес и концепцията на виното:
В конкретната година 2019 нямаше климатични аномалии, процесите на вегетация и зреене протекоха нормално. Лятото беше сравнително топло, есента мека, отсъствието на прекалени валежи допринесе за много добро качество на гроздето.
Гроздето се бере ръчно в касетки. Охлажда се преди преработка, прави се инспекция на чепките, ронкане и инспекция на зърната. Следва умерено смачкване и транспортиране до пресата. Режимът на пресуване е изключително важен, за да се добие сок с максимално добро качество. Поради тази причина съм изготвил режими на пресуване, които да отговарят на моите изисквания и да са изцяло съобразени със сорта и профила на виното, което искам да получа. Използвам пневматична преса с инертен балон, което позволява целият процес на пресуване да се извърши в инертна среда, като по този начин се запазват максимално ароматичните характеристики и веществата определящи финия и елегантен вкус, към който се стремя. Ферментацията е изцяло в резервоари от неръждаема стомана за 17 дни. Отлежава върху фините утайки изцяло в неръждаем съд, като периодично те се повдигат, за да се формира желания вкус и ароматен профил. Когато се достигне до този момент, виното се декантира от утайките и се подготвя за следващите манипулации предхождащи бутилирането.
Идеята да направя ризлинг е нещо, което обмислям от началото на моя винен живот, но предприех тази крачка чак през 2015, когато намерих подходящия лозов масив и придобих доста познания около сорта и начина на правене на виното. Ризлингът е Краля на белите сортове и към него трябва да се подхожда винаги сериозно. Опитах доста ризлинги от целия ризлингов свят, докато формирам моето виждане за сорта и мисля, че успях да претворя това в конкретното вино. Идеята ми е да подчертая сортовите аромати, които са, както добре знаем, доста специфични. Работя доста по вкуса, така че да балансирам хрупкавите киселини и студения характер, но без да ги потискам. Стремя се да се получи вино, максимално изразяващо сорта, тероара на лозето и моето виждане как трябва да изглежда един ризлинг.