444

Ivo Varbanov Syrah & Viognier I Got Rhythm 2017

Регион
Сакар и Източни Родопи
Сорт
сира 90%, вионие 10%
Награди

Партньорството между собственика и идеолог на вината Иво Върбанов и талантливия енолог Мария Стоева винаги дава впечатляващи резултати. Такава е и тази разкошна сира, наречена I Got Rhythm – мощна, пищна, гладка, балансирана…

Гроздето е от 17-годишни лозя на Иво Върбанов, засадени в местността Михов гроб, в землището на село Изворово, Южен Сакар, върху тежки глинести почви, богати на карбонати, с добър дренаж. Гроздето е в добро здраве благодарение на постоянния вятър, а добрата амплитуда на температури между ден и нощ през лятото помага за пълноценното зреене на плодовете. Беритбата е проведена през втората половина на септември. Процесът на преработка включва класическа ферментация в съдове от неръждаема стомана и отлежаване в бъчви второ и трето зареждане от различен размер.

Иво Върбанов споделя:
Концепцията на това вино е свързана с тази на стандартната ми сира – експресия на тероара от Южен Сакар. Главната идея е да се прочете по обективен начин целия потенциал на този великолепен тероар за вино, не само за червено. Винаги се стремим да правим вина, които да са на първо място положителни (без да са наивни) и да притежават добър баланс между това, което природата ти дава и това, което човека взима, за да създаде нещо отразяващо благородството на природата.

Алкохол
15,5%
Произведени бутилки
1512
Цена
55