444

Dragomir Special Selection Rubin 2018

Регион
Западна Тракия и Розовата долина
Сорт
рубин 100 %
Награди

Създатели на този много специален и запомнящ се рубин (само една бъчва от 225 л) са Константин Стоев, Наталия Гаджева и екипът от млади енолози на винарско имение Драгомир.

Насажденията са 15-годишни и са разположени край село Белащица, в подножието на Родопската яка, до Пловдив. Почвата там е канелено-горска. Беритбата на рубина е проведена на 15 септември. Технологията включва три етапа: студена мацерация – 12 дни при температура 8-10 ºС, алкохолна ферментация – 10 дни при температура 24-28 ºС, постферментативно настойване с твърдите части – 10 дни. Малолактичната ферментация протича в нови френски дъбови бъчви. Виното е отлежало 48 месеца в нова френска дъбова бъчва.

В реколти, в които откриваме различни проявления на сортовете, отделяме бъчви, които да бутилираме самостоятелно, споделя Наталия Гаджева. Тази бъчва е точно такава. При периодичните дегустации в годините на съзряване на виното в нея се откроиха както типичните характеристики на рубина, така и по-специфични нюанси на сорта. Затова ù дадохме възможност да отлежи по-дълго и да разкрие пълния си потенциал пред тези, които ще я опитат.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
300
Цена
75