444

Four Friends All Grapes 2019

Регион
Източна Тракия
Сорт
мурведър 30 %, сира 22 %, каберне фран 14 %, мерло 13 %, гренаш 10 %, пти вердо 5 %, малбек 3 %, каберне совиньон 3 %
Награди

Сложен бленд (от осем сорта) с впечатляващи качества, хармония и потенциал за благородно стареене – още един шедьовър на талантливия енолог Петър Илиев. Гроздето за сортовете мерло, каберне совиньон, каберне фран и пти вердо са от собствените лозя на избата в землището село Горно Ботево, близо до Стара Загора, като възрастта им е 18 години. Мурведър, сира, гренаш и малбек идват от собствени 10-годишни лозя в землището на село Момково, близо до Свиленград.

За тероарите:
Горно Ботево – почвите са канелени горски излужени; климатът е умерено-континентален, характерен с мека зима, влажна пролет и сухо лято; почвите са много добре запасени с вода и хранителни вещества и в съчетание с обилното слънцегреене гарантират добър метаболизъм на лозата и възможност за максимално натрупване на повече цвят и структура в гроздето.

Момково – климатът е сходен с този в Горно Ботево, но лятото е доста по-топло, за сметка на това е доста по-ветровито и нощите са сравнително хладни. Почвите са горски, песъкливи и с доста добър дренаж, като има и умерено количество варовик. Повчето сортове са набрани в периода от 11 до 19 септември в следния ред: сира, гренаш, малбек, мурведър, мерло, каберне фран. Последни са набрани каберне совиньон и пти вердо – съответно на 1 и 8 октомври.

В конкретната година 2019 нямаше климатични аномалии, процесите на вегетация и зреене протекоха нормално, споделя Петър Илиев. Сравнително топлото лято, меката есен и отсъствието на прекалени валежи допринесоха за много добро узряване и натрупване в гроздето на много вещества, отговорни за повече усещане за обем във вкуса, относително зрели аромати и много добра структура на виното. Това са все фактори подсказващи, че конкретната реколта е с много добро качество и има сериозен потенциал за отлежаване!
Всички сортове се берат ръчно в касетки, продължава енологът. Избира се много стриктно точния момент на гроздобера. Гроздето се охлажда преди преработка, прави се инспекция на чепките, ронкане и инспекция на зърната. Следва частично смачкване или директно запълване на резервоарите с цяло грозде – различно за всеки сорт, клон, подложка, парцел – в зависимост от това какво искаме да постигнем като краен резултат. Ферментацията е изцяло в резервоари от неръждаема стомана, като преди самата ферментация се прави студена предферментативна мацерация за 5-7 дни; следва ферментация за около 10 дни и постферментативна мацерация за 7-12 дни за различните сортове. Малолактичната ферментация се провежда в бъчви.
Отлежаването в конкретната реколта е за период от 24 месеца, като 12 месеца сортовете отлежават отделно, следва купажиране и още 12 месеца отлежаване като готов купаж. Структурата на бъчвите е както следва: 33 % нови бъчви, 34% второ зареждане и 33 % трето зареждане. Използвани са само бъчви 225 л от френски дъб. Идеята е това вино да бъде събирателен образ на всички червени сортове, които Петър Илиев винифицира. И в този събирателен образ всяко вино да покаже своя собствен характер като същевременно е незаменима частица и от общия образ. Партидата е само 3 бъчви, защото са избрани само вина с изключителен за сорта характер и са комбинирани по такъв начин, че максимално да се изявява сорта и виждането на енолога за едно топ вино, събрало в себе си всички позитиви на сортовете, отлежаването в бъчва и точния момент на бутилиране.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
800
Цена
55